Közélet

2013.08.16. 16:30

Nagy erőkkel készül a katasztrófavédelem az ünnepre

A katasztrófavédelem változatlanul kiemelt figyelmet fordít az állami ünnep tűzijátékainak biztosítására, hogy valamennyi érdeklődő biztonságban legyen a műsor alatt

Szoljon.hu

Big fireworks with silhouetted people in the foreground watching

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Az idén megyénkben több helyszínen is lesz tűzijáték. Szükség esetén összesen 25 gépjárművel, mintegy 100 hivatásos és önkormányzati tűzoltó áll készenlétben a káresemények felszámolására –  mondta el Dr. Tótáné Nagy Éva, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője.

A hivatalvezető elmondta, a tűzvédelmi szakhatóság munkatársai valamennyi helyszínt előzetesen bejárták, kiemelten ellenőrizték a menekülési útvonalakat, a tűzi-víz lelőhelyeket és a rendezvények zavartalanságát fenyegető veszélyforrásokat. A vizsgálatok során nem találtak olyan körülményt, ami a tűzijátékok biztonságos lebonyolítását akadályozná. A pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatban vizsgálták a többi között azt, hogy mindenhol rendelkezésre állnak-e a tűz jelzéséhez és oltásához szükséges eszközök, a rakéták kilövési pontja körül meghatározták-e a tűzvédelmi szempontból szükséges nagyságú védőterületet, illetve azon belül milyen létesítmények és más veszélyforrások vannak.

Tótáné hozzátette, a tűzvédelmi hatóságnak egyébként jogosultsága van arra, hogy ha valahol nem tartják be a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, vagy a biztonsági intézkedések nem garantálják megfelelően a látogatók biztonságát, úgy az adott rendezvény megtartását megtiltsa, illetve bezárassa.

– Az elmúlt évek rendkívüli időjárására tekintettel felhívjuk a lakosok figyelmét arra, hogy a tömegrendezvényeken fokozott óvatossággal és körültekintéssel vegyenek részt – mondta a szakember. – Kérünk mindenkit, hogy időben tájékozódjon a meteorológiai előrejelzésekről, és a várható időjárásnak megfelelően mérlegelje a rendezvényeken való részvételt.
Kritikus esetekben, ha az időjárási viszonyok indokolttá teszik, a katasztrófavédelmi igazgatóság javaslatot tehet a rendezvényszervező felé a rendezvény leállítására. Ebben az esetben kérjük a lakosok szíves megértését és közreműködését, hiszen intézkedéseink az ő biztonságukat szolgálják – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!