Közélet

2013.08.11. 10:30

Ötvenéves lett a tanyasi diákotthon

Immár ötven éve annak, hogy először benépesült a Tanyasi Diákotthon Kisújszálláson.

Szoljon.hu

 Ebből az alkalomból a Kisújszállási Városvédő- és Szépítő Egyesület szeptember 14-én találkozót szervez, melyre várják mindazokat a diákokat, akik az elmúlt öt évtizedben a katolikus templommal szemben lévő, tanyasi diákotthon lakói voltak.

Tatár Zoltán elnöktől megtudtuk, az épület a Kossuth Lajos Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthonhoz tartozik. A jubileumi találkozó 14 órakor kezdődik majd, a megnyitó után a régi diákotthon élet- és pillanatképeiből nyílik kiállítás. A kötetlen beszélgetés után a városvédők és a találkozó résztvevői az egykori Turgonyi Elemi Népiskola helyét jelölik meg emléktáblával, ahol Újfalvi Béla, az iskola egykori tanulója – Piroska tanító néni és Béla tanító bácsi fia – emlékezik az iskolai évekre.

A Turgonyi Tanyasi Népiskola 1912-ben épült, mely a közoktatáson kívül hatvan évig az egyházi életnek és a közművelődésnek is helyt adott. A tanyasi iskolák között jelentős létszámmal működött és fontos közösségformáló ereje is volt. Az iskola helyén az emléktáblát most közadakozásból készíttették el és állítják fel a városvédők a diákotthon évfordulója alkalmából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!