Közélet

2013.08.31. 15:40

Péntek László emberi jogairól

Az elkövetkező negyven évben Péntek László táplálására, őrzésére csaknem 114 millió forintot fogunk kifizetni.

Bán János

A tényleges életfogytig tartó büntetés helyett negyven esztendő múlva ismét a magyar társadalomra szabadulhat Péntek László. Az az ember, akit tizennégyszer ítéltek el különböző bűncselekményekért, s aki ezek után tavaly július 8-án éjjel brutálisan megerőszakolt, majd megfojtott egy fiatal nőt.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla bírója talán a strasbourgi bíróság döntését is figyelembe vette, miszerint a tényleges életfogytig tartó büntetés embertelen, és kimondottan sérti az emberi jogokat. Megvallom, engem nem érdekelnek a megrögzött bűnözők emberi jogai. Különösen azok után, hogy Péntek László korábban azt hazudta: az általa meggyilkolt lányhoz gyengéd szálak fűzték. Voltaképpen azért ölte meg, mert a lány nem vállalta fel őt – nyilvánvalóan cigány származása miatt.

Az eljárás egyértelműen bebizonyította, hogy Péntek László nem csak megölte áldozatát, de aljas, cinikus módon kegyeleti jogait is sárba taposta.  

A másodfokú ítélethirdetésen Péntek László kisimultan, kigyúrtan jelent meg. Ügyes ügyvédje volt, és egy olyan bíró hozott ítéletet ügyében, akinek szerintem fogalma sincs, hogy a társadalom, aki őt a bírói székbe ültette, mit vár a magyar igazságszolgáltatástól. Hiszen sokan már a tényleges életfogytig tartó ítéletet is enyhének találták.

Nekünk, állampolgároknak napi 7798 forintba kerül egy elítélt fogva tartása. Az elkövetkező negyven évben Péntek László táplálására, őrzésére csaknem 114 millió forintot fogunk kifizetni. És immár tudjuk: Makai Lajos bíró úrnak köszönhetően negyven év múlva ismét körünkben köszönthetjük Péntek Lászlót.

Gratulálok!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!