Közélet

2013.08.04. 18:00

Slambucot (is) kínáltak Taliándörögdön

Sokszínű és színvonalas programmal mutatkozott be Törökszentmiklós a Művészetek Völgyében. Taliándörögdön az Ősök Háza adott otthont a miklósi udvarnak.

Szoljon.hu

– Maroknyi csapattal, a hőséggel dacolva – közel negyven fokos hőségben –, óriási lelkesedéssel indultunk el. Művészeti produkciókat, kézműves bemutatókat, és helytörténeti előadásokat vittünk magunkkal – foglalja össze a felejthetetlen utazást röviden Szabó Ferencné, az Ipolyi Arnold Kulturális Központ igazgatója, aki a látogatás egyik főszervezője volt.

Törökszentmiklós Művészetek Völgyében való bemutatkozásának ötlete a miklósi Kincses Zoltán és a humorista, Szőke András ismeretségéhez köthető. Ők ketten dolgoztak együtt, júniusban Szőke András Miklóson járt egy rendezvényen, akkor merült fel a lehetőség, hogy Taliándörögdön mutatkozhatna be a megyebeli város. És bemutatkozott...

A színpadi produkcióban a Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportja fergeteges előadásokat tartott, Kecskés Gergővel kiegészülve, a magyar népzene és a citera muzsika szépségét a Vadrószák Citera Együttes közvetítette, különösen szépen szólt a festői környezetben Kovács Zsolt tárogatója és az akusztikus gitár duó, Stelli Péter és Szombati Zoltán zenéje. Aztán igazi kuriózum volt a tárogató és a gitár zene közös játéka. Minden szív összeszorult, amikor a székely himnusz dallamai töltötték be a Dörögdi-medencét, a Tik-, és a Basa-hegy közötti völgyet.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A törökszentmiklósi nap igazi kuriózuma volt a tárogatós Kovács Zsolt és a gitár duó (Stelli Péter és Szombati Zoltán) közös fellépése
[/caption]

Az este fő attrakciója volt a Sárréti Hökkentők és a Zsigray Julianna színjátszó kör előadásában az Oroszlánvadászat az Olimpiában című darabja a Miklós Néptáncegyüttes hathatós közreműködésével. Vendégként lépett fel a a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és az estet egy fiatal rock zenekar zárta. A törökszentmiklósi kézművesek is kitettek magukért, az Apáról Fiúra Népművészeti Kézműves Egyesület, a Kézműves Örökség Egyesület tartott bemutatókat és vitt ízelítőt munkáikból. A Fogyatékosok Nappali Intézetének Kézműves termékei is népszerűek voltak. Az Ábel család jóvoltából finom és különleges alföldi mézeket is lehetett vásárolni.

– Volt egy úgynevezett városmarketing sátorunk, amelyben gazdára talált minden reklám anyag és szórólap. Köszönet ezért Szakálné Katika hathatós gyűjtőmunkájának és a sátorban szorgoskodó önkéntes segítőknek – mondta el az igazgatónő, aki kiemelte, hogy ez népszerűsítette városukat, ahogy Galsi Zoltán helytörténeti kutató és Csőke Tibor helyismereti könyvtáros előadásai is a település jó hírét vitték és ismertették meg történetük egy-egy részletével az érdeklődőket.

– Enyhe túlzással a legsikeresebb produkciónk a Fehér István módra készült slambuc (öreglebbencs) volt, mellyel nem csak mi laktunk jól, de vendégül láttuk belőle szinte az egész Taliándörögdöt is – tette hozzá végül mosolyogva Szabó Ferencné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!