Közélet

2013.08.31. 18:28

Véradókat keresünk! Életmentő műtétre várunk!

„Holnap lett volna egy sürgős aorta billentyűcsere műtét, amely sajnos vér hiányában elmarad. Véradókat keresünk!"

Szoljon.hu

Ez a sürgős üzenet száguldott körbe néhány héttel ezelőtt Abonyban. A felhívásra olyan mértékű összefogással válaszoltak a településen élők, hogy alig néhány napon belül el lehetett végezni az életmentő beavatkozást.


A szükséges mennyiséget már a felhívás megjelenését követő reggelen le tudták venni a ceglédi véradó állomáson, jórészt polgárőröktől.
– Természetesnek tartjuk az ilyen jellegű segítséget – mondta el Juhász Pálné Edit, a polgárőrök vezetője. – Többször is részt vettük már irányított véradásban, ebben az esetben is alig néhány órán belül összejött annyi ember, amennyire szükség volt. Tudomásom szerint a szívműtét jól sikerült, ha a beteg hazaérkezik, mindenképpen szeretnénk megszervezni vele egy találkozót.


Az abonyi véradók jelenleg is irányított véradásra készülnek. Ezekben a napokban várják egy beteg jelzését, akinek gyógyulásához gerincműtét szükséges. Amint kiderül, hogy a műtétet pontosan mikorra tervezik és mennyi véregység szükséges, az önkéntesek máris indulnak, hogy vérüket adják.

Hét hónapos baba miatt is jeleztek


Először még a 80-as évek elején fordult elő, hogy a véradó állomásról abonyi beteg műtétjéhez kértek véradókat. Néhány éve már nem a kórház, hanem maga a beteg kéri a segítséget. Az elmúlt három év során így nyolcan jelentkeztek, hogy műtétre lenne szükség, de csak akkor végzik el, ha véradók jelentkeznek. A műtétre várók között volt 7 hónapos kisgyermek is.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!