Közélet

2013.08.22. 16:09

Veres János tanúként a sukoró-perben

Az üzlet nagysága éves szinten – Veres János szerint – egymilliárd fix bevételt, illetve egyéb járulékos bevételt jelentett volna az országnak.

M.G.

Mint ismeretes, a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja T. M. elsőrendű, Cs. Zs. másodrendű, M. A. harmadrendű és F. Zs. negyedrendű vádlottakat – a másod- és negyedrendű vádlottakat, mint a cselekmény bűnsegédeit. V. Bálint ötödrendű vádlottat 2 rendbeli közokirat hamisítás bűntettével, a másodrendű és negyedrendű vádlottakat pedig magánokirat hamisítás vétségével is vádolják. A vádlottak közül az elsőrendű vádlott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatója, a másodrendű vádlott az Értékesítési Igazgatóság igazgatója, a harmadrendű vádlott a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja, a negyedrendű vádlott egy értékbecslő kft. értékbecslője, az ötödrendű vádlott pedig ügyvédjelölt, illetve ügyvéd volt a vádbeli cselekmények időpontjában.

Az ügy lényege, hogy az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött – a Fejér megyei Sukoróra tervezett turisztikai célú beruházáshoz kötődő – telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői cégcsoport vezetőjével, Joav Blub izraeli-magyar üzletemberrel. A vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna a magyar államot.
Délután Veres János ex-pénzügyminisztert hallgatta meg a bírói tanács. A szocialista országgyűlési képviselő szerint jogszerűen jártak el a vádlottak, amikor a dunántúli régióra kiírták az első kategóriás játékkaszinó felépítésére vonatkozó koncessziós pályázatot. Mint mondta, az akkori kormány minden régióban egy-egy jelentősebb beruházást kívánt volna megvalósíttatni, de potenciális pályázat csak a Sukoró térségében létesítendő kaszinóváros felépítésére vonatkozóan érkezett be. Az üzlet nagysága éves szinten – Veres János szerint – egymilliárd fix bevételt, illetve egyéb járulékos bevételt jelentett volna az országnak. A volt tárcavezető – a vádirat szerint az államnak jelentős vagyoni kárt okozó – telekcsere-ügyletről ugyan nem tudott, de hangsúlyozta, a kár nagysága elenyésző lett volna a várt profit mértékéhez. „A sukorói kaszinóváros hiánya komoly veszteség az országnak” – tette hozzá a volt pénzügyminiszter.

A büntetőper októberben folytatódik, mégpedig Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének tanúkénti meghallgatásával.
Mészáros Géza

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!