Közélet

2013.08.13. 14:06

Veszélybe kerülhet a Zagyva ökológiai egyensúlya

Továbbra is tart a szélsőséges hidrometeorológiai helyzet a KÖTIVIZIG területén. Júliusban az igazgatóságon területi átlagban mindössze alig 3 mm csapadék hullott, az 1963 óta tartó megfigyeléseik alapján júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett.

Szoljon.hu

 Az átlaghőmérséklet is meghaladta eddig a sokévi átlagot, augusztusban a napi maximumok ezidáig minden nap 30 fok felett voltak. A folyók vízállása mára egyre jobban megközelíti a tavalyi augusztusi kisvízi értékeket. A Zagyva vízhozama Jászberény térségében mára másodpercenként kevesebb mint 1 köbméter és napról-napra tovább csökken.


Emiatt fel kell készülni arra, hogy a városi Zagyva-ágba történő gravitációs vízbevezetés lehetősége is megszűnhet. A vízügya vízhiány miatt fellépő ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében felhívta a Jászberényi Önkormányzat figyelmét, hogy vizsgálja meg az alternatív műszaki megoldás lehetőségét a városi ágban lévő víz visszatartására és szükség esetén az oxigénhiány miatt kialakuló helyzet kezelésére. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a városi Zagyva-ág üzemeltetőjével és a katasztrófavédelemmel az esetlegesen felmerülő problémák kezelése érdekében.

A jelenlegi helyzetben a Zagyva alacsony vízállása és a magas hőmérséklet miatt a folyó ökológiai egyensúlya is veszélybe kerülhet. A Zagyva vizét a térségben az öntöző-, halastavi- és holtági vízpótlásra történő vízkivételek is folyamatosan csökkentik, ezért – egyetértve a folyó halászati hasznosítója véleményével - a Zagyvában megtalálható őshonos hazai halfajták is veszélybe kerülhetnek az alacsony vízállás és az extrém meleg miatt esetlegesen kialakuló oxigénhiány következtében.
Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fel kell készülni arra, hogy hasonló rendkívüli vízhiány egyre gyakrabban jelentkezik az igazgatóság területén lévő folyókon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!