Közélet

2013.08.23. 19:02

Veszélyhelyzetbe került a folyó ökológiai egyensúlya

Fél évszázada nem volt olyan kevés csapadék júliusban a Közép-Tisza vidékén, mint ebben az évben, ráadásul augusztusban eddig a napi maximum hőmérsékletek is harminc fok fölött alakultak.

Banka Csaba

Nem csoda hát, hogy a Zagyva vízhozama néhány napja Jászberénynél kevesebb volt, mint másodpercenként egy köbméter. A kevés vízzel a folyó ökológiai egyensúlya is veszélybe került.


A Kötivízig a vízhiány miatt fellépő ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében felhívta a jászberényi önkormányzat figyelmét, hogy vizsgálja meg az alternatív műszaki megoldás lehetőségét a Zagyva városi ágában lévő víz visszatartására, és szükség esetén az oxigénhiány miatt kialakuló helyzet kezelésére. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a városi Zagyva-ág üzemeltetőjével és a katasztrófavédelemmel az esetlegesen felmerülő problémák kezelése érdekében.


– A helyzeten alapvetően nem változtatott a hétvégén hullott csapadék sem, a Zagyva alacsony vízállása és a magas hőmérséklet miatt a folyó ökológiai egyensúlya is veszélybe kerülhet – tájékoztatta szerkesztőségünket Horváth Béla, a Kötivízig műszaki igazgatóhelyettese. – A folyó vizét a térség öntöző-, halastavi- és holtági vízpótlásai is folyamatosan csökkentik, ezért – egyetértve a folyó halászati hasznosítójával – a Zagyvában megtalálható őshonos hazai halfajták is veszélybe kerülhetnek az alacsony vízállás és az extrém meleg miatt esetlegesen kialakuló oxigénhiány következtében – tette hozzá a szakember.


A Zagyva vízpótlására igazgatóságunk már a kilencvenes évek elején kidolgozta a Jászsági-főcsatorna Zagyvai-ágának megépítésével létrejövő többcélú térségi vízgazdálkodási rendszer tervét, mely a Tiszát a Zagyvával összekötő mintegy 46 kilométeres vízi útvonalat alkotva alkalmas lenne arra, hogy a jászsági és a dél-hevesi területen, illetve a Tápió-vidékén jelentkező különböző vízigényeket ki tudja szolgálni – tette hozzá Horváth Béla.
– A rendszer a térségi vízpótlás megoldása és az ökológiai vízigények biztosítása mellett a belvizek befogadásával a térség ár- és belvízi biztonságát is növelné, árvíz esetén pedig a Zagyván jelentkező víztöbblet a Hanyi-Tiszasülyi tározóba vezetését is meg lehetne oldani. A kivitelezést a 2014 és 2020 közötti Európai Uniós tervezési ciklus elején tervezzük megvalósítani.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Szabó Tamás polgármester. Fotó: Banka Csaba
[/caption]
– Amióta létezik a Jászsági-főcsatorna terve, számos hasonló csapadékszegény aszályos időszak volt már – vélekedett dr. Szabó Tamás polgármester. – Minden ilyen időszak jobban ráirányítja a figyelmet a csatorna szükségességére, a vízellátás fontosságára. Az anyagi háttér megteremtése jelenti a legnagyobb feladatot. A jelenleg kialakult vízhiányos időszakban pedig a vízügy egyik legfontosabb feladata, hogy az élővizek vízellátását biztosítsa.

A Városi-Zagyva, bár városképi- és történeti szempontból is rendkívül fontos, funkcióját tekintve csapadékvíz-elvezető csatorna. A VV Zrt. szakemberei a vízügyi szakemberekkel együttműködve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák az oxigénhiányos állapot bekövetkezését, illetve annak ellensúlyozását. Remélhetőleg rövidesen vége szakad a csapadékhiányos időszaknak – adott hangot reményeinek a város vezetője.


Közben a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakemberei a Zagyva megyei szakaszán a krónikus csapadékhiány miatt esetlegesen kialakuló ökológiai haváriahelyzet megelőzésére korlátozó intézkedések bevezetését javasolják. Az igazgatóság indokoltnak tartja a vízkivételezések korlátozását a Zagyván, figyelembe véve azt is, hogy a folyón a vízkészletek lassú csökkenésével kell számolni.

A Kötivízig hidrometeorológiai adatokkal és előrejelzésekkel, a Zagyva vízminőségének folyamatos vizsgálatával, valamint az illegális vízkivételek feltárásával tud segítséget nyújtani annak érdekében, hogy a nagyobb baj megelőzéséhez szükséges, arányos intézkedést meg tudja a város választani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!