Közélet

2013.12.25. 08:37

75 éves lett Szolnok egyik legismertebb díszpolgára

75 éves Dr. Anisits Ferenc, a korszerű dízelmotorok atyja, akit a szakma dízelpápának nevez, Szolnok első díszpolgára.

Szoljon.hu/origo.hu

Szolnokon született, tanulmányait is szülővárosában kezdte. A gyerekkora óta az autók és repülők bűvöletében élő Anisits hamar elhatározta, mérnök akar lenni, ezért a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol 1962-ben oklevelet szerzett. Munkahelyein politikailag megbízhatatlanként kezelték, a zaklatások miatt elhagyta Magyarországot. 1965 októberében a MAN cégnél kapott állást.

Figyelmét a dízeltechnológia tanulmányozására összpontosította. A BMW 1980-ban kérte fel a felső-ausztriai Steyrben létrehozott dízelfejlesztő központjának vezetésére, ahol két évtizedet töltött el, az itt kifejlesztett dízelmotorok világhírnévre tettek szert. Dr. Anisits Ferenc neve fogalom az autógyártásban, nevét mérföldkőként jegyzik a BMW vállalat történetében. 1995-ben Anisitsnek ítélték Európa legrangosabb műszaki elismerését, az Ernst Blickle díjat, amelynek ő az egyedüli magyar birtokosa – írta az Origo.hu. A konstruktőr 2001 óta díszpolgárként látogathat haza szülővárosába.

Korábbi cikkünk a híres mérnökkel ITT olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!