Közélet

2013.12.21. 17:34

Agytornának kiváló, de gyakran párokat is összehoz

Ma már hazánkban is rendkívüli népszerűségnek örvend a keresztrejtvény, az egyik legtehetségesebb rejtvényfejtő mester pedig megyénkben, Tiszaföldváron él.

Szoljon.hu

A keresztrejtvényt a 19. században alkották meg Angliában, de az USA-ban indult igazi fejlődésnek. Az első, a maihoz hasonló rejtvény a New York World című újság vasárnapi mellékletében jelent meg éppen száz esztendővel ezelőtt, 1913. december 21-én.

– Nem kellett sokáig várni arra, hogy az Egyesült Államokból „átvándoroljon” hozzánk a keresztrejtvény: a Ma este című lapban jelent meg először, 1925. január 22-én – meséli a tiszaföldvári Bakos András szenvedélyes rejtvényfejtő. A férfi több évtizede foglalkozik ezzel a játékkal, a mesterek pontversenyén már 18. éve az első három hely egyikén végez, martfűi színekben.

– A százéves évforduló tiszteletére egy hatalmas összejövetelt szerveznek ma Budapesten. Kezdők és mesterek, gyerekek és aggastyánok együtt ülnek le a rejtvények mellé, hogy minél rövidebb idő alatt a legtöbbet kitöltsék – fűzi hozzá András, aki nem hiányozhat e rendezvényről és természetesen az élre szeretne törni.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Bakos András, az egyik legtehetségesebb rejtvényfejtő mester megyénkben, Tiszaföldváron él Fotó: Csabai István
[/caption]

– Ha a papírforma nem csal, benne leszek az első háromban most is. Remélem, nem kelek bal lábbal – reménykedik András, aki szerint ezen fog múlni a szerencséje. – A verseny előtt azért biztos, ami biztos, megiszok egy kávét, és pontosan egy órával a kezdet előtt bekapok egy mogyorós-karamelles csokoládét is. Nem mintha bármiféle pozitív változást tapasztaltam volna eddig magamon ezek fogyasztása után, de jó hinni benne! – nevet a rejtvényfejtő.

Hozzáteszi, mindenkinek megvan a maga „heppje”, miért legyen éppen ő kivétel?!

A szolnoki dr. Lengyel Lajosné Kati néni (aki még csak mester-jelölt) azt mondja, nem hisz ő semmiben, bár látja, a versenyeken akad, aki egy felest „csap be”, más egy pohár sörre esküszik és vannak olyanok is, akik három-négy kabalát tesznek ki az asztalukra. Persze ezek „bevetésével” is lehet valaki huszadik...

[caption id="" align="alignleft" width="298"] A szolnoki Dr. Lengyel Lajosné naponta edzi agyát a rejtvényekkel
[/caption]

– Én inkább edzek a megméretések előtt. Mert igenis annak tartom a napi több órányi rejtvény-kitöltést. Abban hiszek, amit megjegyeztem, megtanultam. Hogy sok felesleges dolgot raktározunk el a fejünkben? Lehet! De legalább választékosan tudjuk magunkat a hétköznapi életben is kifejezni – állítja Kati néni, majd hozzáfűzi, a hideg is kirázza, amikor meghallja a „tök jó” kifejezést, hiszen e helyett számos szebb kifejezést lehetne használni, például a kivételes, pazar, remek szavakat.

– Az én kedvenc, a keresztrejtvényekben gyakran található megoldásom az „Otomonotabito” – fűzi hozzá nevetve András, majd elárulja, ez egy név, méghozzá egy japán költőé. – Nyilván különleges agyberendezésünk van, hogy ilyen őrültségeket is képesek vagyunk megjegyezni! Minél kacifántosabb egy szó, annál jobban megragad bennem! Mint például a dopolavoro, mellyel egyszer egy bajnokságot is sikerült megnyernem, mert senkinek nem jutott eszébe a másfél óra alatt, csak nekem...
A mai versenyen három óra áll a résztvevők rendelkezésére.

– Kell fenék hozzá, ez tény! De az is biztos, hogy minden percét élvezni fogjuk – vallja a két megyebeli rejtvényfejtő, akik szerint nem csak a fejtörés, hanem a közösség is motiválja a versenyzőket. Akik szerencsére egyre többen vannak, hiszen szerte az országban klubok alakulnak, vetélkedések szerveződnek.

– Sőt, akad egy olyan általános iskola is, ahol már az alsó tagozatos gyermekeket megtanítják az alapvető „rejtvényfejtő-fogásokra”, hogy aztán ezek a diákok később együtt vegyenek részt a jó hangulatú fejtörő versenyeken. 

A keresztrejtvény fiatalon tartja az agyat

– A keresztrejtvényfejtők társasága egyelőre elég szűk, ahol mindenki ismer mindenkit – állítja Lengyelné Kati néni. – De mivel egy rugóra jár az agyunk, nagyon jól érezzük magunkat egymás között. Még házasságok is születtek... De gondolják is végig: elutaznánk az ország másik felébe másfél órányi keresztrejtvényezésért, ha nem lennénk jó barátságban?! – teszi fel a költői kérdést a nyugdíjas asszony, aki szerint ez a „játék” csöppet sem unalmas, ráadásul remek terápia is.

– Ha felidegesítenek a boltban, előveszek egy „olasz módra” rejtvényt és máris megnyugszom. A legfontosabb pedig, hogy e mellett egyszerűen nem tud megöregedni az agyam, órákat tudok ülni egy-egy megoldás felett. Ha végképp nem megy, előveszem az Idegen Szavak Szótárát vagy segítségül hívom az internetet. Közben pedig egyre többet és többet tudok meg a világ dolgairól. Higgyék el, nem véletlen, hogy az emberiség már száz esztendeje töltögeti az üres négyzeteket...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!