Közélet

2013.12.03. 07:18

Beszüntették az ellátást: nincs értelme fenntartani

Sorra hozzák meg döntésüket a kistérségeket alkotó önkormányzatok, miszerint hozzájárulnak a fogorvosi ügyelet megszüntetéséhez.

Szoljon.hu

Dentist Holding Dental Lamp

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az ok egyszerű: a statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy olyan kevesen vették igénybe az ügyeleti ellátást az elmúlt években, hogy egyszerűen nem éri meg fenntartani ilyen formában a fogászatot hétvégeken és ünnepeken.
– Néhány hete fordult elő, hogy szombat este elkezdett szörnyen sajogni az egyik fogam – idézte fel szerkesztőségünknek a közelmúltban történteket G. Zoltánné, aki Kuncsorbán lakik. – Megpróbáltam kérdezősködni, kideríteni, hogy hol találok fogorvosi ügyeletet, de végül feladtam. Inkább bevettem még két fájdalomcsillapítót és kivártam a hétfőt, amikor fel tudtam keresni a saját fogorvosomat.


A tapasztalatok szerint a legtöbben hasonlóan cselekszenek, s az elmúlt évek során csak nagyon kevesen vették valóban igénybe az ügyeleti ellátást.
– Korábban a többcélú kistérségi társulás keretében működtettük a fogorvosi ügyeletet, amelynek székhelye Túrkevén volt – mondta el kérdésünkre válaszolva Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere.
– Ebben nem csak a kistérséget alkotó önkormányzatok vettek részt, hanem más környező kistelepülések, így például Kuncsorba is. Kiderült azonban, hogy valójában nem éri meg fenntartani, hiszen egyre kevesebben vették igénybe, ezért döntöttünk a megszüntetés mellett.

Nem mindenhol számít kötelező feladatnak

A rendelkezések szerint a sürgősségi fogorvosi feladatok rendelési időn kívüli ellátására ügyeleti szolgálatot vagy készenlétet kell szervezni. Az ügyeleti ellátás szervezése a fővárosban, a megyeszékhelyen, valamint a megyei jogú városban legalább a heti pihenőnapokon és munkaszüneti napokon – legalább 6 órás rendelési időben – kötelező. A kisebb településeken azonban nem számít kötelező önkormányzati feladatnak. Az ügyelet körébe az alábbi ellátások tartoznak: fogeltávolítás, vérzéscsillapítás, idegentest-eltávolítás, törött fog lecsiszolása, gyökércsatorna megnyitása, valamint az előzőekhez szükséges érzéstelenítés és fogászati röntgen.


Az érintett települések képviselő-testületei tehát úgy határoztak, hogy az egyébként is szűkös önkormányzati költségvetésből nem költenek erre a számukra nem kötelezőnek számító feladatra. Nem zárkóznak el ugyanakkor az elől, hogy amennyiben később komoly igény jelentkezik rá, újra megszervezzék az ellátást. A döntés ellen magának a szakmának sincs különösebb kifogása.

– Könnyen előfordulhat, hogy senki sem jön ügyeleti időben, mégis köti a szerződés az ügyeletet vállaló orvost – mondta el a térségben dolgozó egyik fogorvos.
– Nem lehet tehát ünnepet, hétvégét tervezni, folyamatos készenlétben kell lenni. Saját praxisomból kiindulva sokkal életszerűbb az a szituáció, hogy ha valamelyik betegemnek ilyenkor van valamilyen panasza, egyszerűen felhív és legtöbbször fájdalomcsillapítással megoldjuk a problémát a legközelebbi rendelésig. Ha mégsem tűr halasztást a dolog, akár ünnep idején is vállalom a kezelést.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere
Fotó: Mészáros János
[/caption]

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a folyamatosan rendben tartott, kezelt fogsor csak a legritkább esetben okoz gondot mondjuk karácsony éjszakáján. Ha pedig például hirtelen letörik a foga valakinek, az sokkal inkább szájsebészeti ellátást szokott igényelni, kórházi körülmények között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!