Közélet

2013.12.05. 13:49

Egy kisfiú esett bele a nyitott árokrendszer forró vizébe

Súlyos égési sérüléseket szenvedett egy hat esztendős kisfiú Tiszaföldváron annál a nyitott árokrendszernél, ahová a település nem használt forró termálvizét engedték bele.

Szoljon.hu

Bubbling Spring Closeup

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A hatóság ragaszkodik a zárt elvezető rendszer kiépítéséhez, a földváriak viszont ahhoz, hogy bármikor hozzájussanak meleg vizükhöz. Ez most úgy tűnik, több hónapnyi szünet után heteken belül megoldódik.


– Nézze, én még Homokról is hajlandó voltam biciklivel eljönni ezért a vízért. Két kannát teletöltöttem, megvolt a fürdővizünk estére. Jó meleg víz volt, nem hűlt el, mire hazaértem vele. Sajnos úgy tűnik, ez a lehetőség már a múlté – legyint Lakatos Tibor. Ez a család nem az egyedüli volt Tiszaföldváron és a szomszédos Homokon, akik nap, mint nap ellátogattak a város határában található nyitott árokrendszerhez, hogy vödrüket, víztartójukat megmerítve így oldják meg az esti tisztálkodást.

– Sok nehéz sorsú család él a településen, nekik ez a melegvíz valóban napi segítséget nyújthatott – ismerte el Hegedűs István polgármester, aki most nehéz helyzetbe került, hiszen ezt a lehetőséget most meg kellett szüntetnie az önkormányzatnak. Hogy miért?


– Egy súlyos baleset miatt. Egy hat esztendős kisfiú esett bele még nyáron abba az elkerített árokba, melybe a termálkutunk felesleges vizét engedtük bele. A víz hőfoka kicsit magasabb volt, mint hatvan fok, ezért a gyermek égési sérüléseket szenvedett. Ma már jól van a kisfiú, de ezután a szerencsétlenség után sok mindent át kellett gondolnunk a termálvíz felhasználásának módjáról – teszi hozzá a településvezető. Erre a hatóságok is kötelezték az önkormányzatot, közben persze a rendőrség is fókuszál az ügyre.


– A Szolnoki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indította meg a nyomozást, ismeretlen tettes ellen – árulja el Botkáné Belinszky Nóra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A vizsgálat még jelenleg is zajlik, így további részleteket nem mondtak el a rendőrök.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Ez már az új közkifolyó – mutatja Hegedűs István polgármester
[/caption]


Azt azonban tudni, hogy a Környezetvédelmi Hatóság megtiltotta a nyitott árokrendszer használatát, a jövőben a melegvíz csak zártan, csövekben, föld alatt folyhat. Kötelezték arra is az önkormányzatot, hogy egy hűtőtavat alakítsanak ki, ahol az egyébként 74 fokos termálvizet le kell hűteni. Jelenleg a túlfolyó vizet az uszodába engedik, mire a víz a medencébe jut, addigra éppen megfelelő hőfokra hűl le. Ez azonban nem a végleges megoldás.


– A lakosok jogos kérésére most egy közkifolyót építettünk a Strand utca végén. Ezt még nem üzemeltük be, számos engedélyezést kell elintéznünk, megvárnunk. Persze, ez önkormányzatunknak mind költség, de meg kell tennünk e lépéseket. Várhatóan egy-két hét múlva már újra hordhatják a vizet a lakosok, immáron teljesen biztonságos körülmények között. Attól pedig nem kell félni, hogy víz túl forró lesz, ugyanis a kifolyóból maximum 45 fokos, már hűtött víz folyik majd ki. 

Volt már közkifolyója a településnek


A tiszaföldvári termálvíz 74 Celsius-fokos hévize a reumatikus, izületi betegségeket enyhíti, nőgyógyászati problémákra javasolt. Bár a gyógyturizmus nem lendült fel a városban, a helyiek ragaszkodnak kincsükhöz. Régebben már volt egy közkifolyója a településnek, melyet azonban leszereltek, mert néhány „élelmes” lakos tartályautókkal hordta el a vizet, hogy azt máshol értékesítse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!