Közélet

2013.12.27. 07:53

Év végén nem kell az új ember?

Többen úgy gondolják: az év utolsó hónapjaiban már nem érdemes állást keresni, hiszen a legtöbb munkahelyen leltározások, leállások vannak. A szakértő szerint azonban nem feltétlenül kell általánosítani.

Szoljon.hu

Both read article from newspaper

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Nem gondoltam volna, hogy így év vége felé sikerül munkát találnom – ujjongott a huszonhat esztendős fiatal szolnoki hölgy, R. Melinda. – Ősz óta keresek munkát, de nem volt olyan, ami megfelelt volna számomra. Nem bírom a bezártságot, és a kötöttséget. Egy irodában, napi  nyolc órában végzett munka elvégezhetetlen számomra. Jelenleg kötetlen munkaidőben dolgozom üzletkötőként és mivel nincsen családom, nem okoz gondot, ha hétvégén is utaznom kell. Hozzám hasonló korú fiatalokkal dolgozom együtt és nagyon jól érzem magam. Az a tény, hogy év végén sikerült munkát kapnom, az elképzelhető legjobb karácsonyi ajándék számomra! Hiszen tudomásom szerint ilyenkor kevés munkáltató vesz fel új alkalmazottakat – tette hozzá.


Több mint két és fél ezer fővel kevesebb regisztrált álláskeresőt tartottak számon novemberben megyénkben, mint az azt megelőző hónapban – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból. A 20 ezer 956 álláskereső egyébként több mint hatezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.
A november folyamán munkát találók közül kevesen tudtak azonban elhelyezkedni a versenyszférában – ez látszik az adatokból is: amíg ugyanis a hónap folyamán bejelentett új álláshelyek közül mindössze 664 volt nem támogatott, addig több mint 8 ezer támogatott álláshely született (ez utóbbiak nagy része a közfoglalkoztatás keretében).
Akad olyan szegmense is a számoknak, ahol hónapok óta nem örülhetünk számottevő változásnak: ugyan mintegy 13 százalékkal csökkent, még így is magas a pályakezdők aránya az álláskeresők között (2 ezer 922 fő), illetve ugyan a nyilvántartás huszonöt év alattiakat számláló része is csökkent mintegy 12 százalékkal, a fiatal munkakeresők így is több mint 3 és fél ezren vannak. Továbbra is egy kicsivel több nő keres állást megyénkben, mint férfi, jó hír azonban, hogy csoportos létszám-leépítési bejelentés nem érkezett november folyamán a megyei munkaügyi központhoz.
Buday Péter Dániel, a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. kirendeltség vezetője elmondta: az előző évhez képest mintha némileg kevesebb lenne az álláskereső az idei év végén, de ezzel kapcsolatos statisztikát nem végeztek, konkrét számadatuk nincsen erre vonatkozóan.


– Így év vége felé tendencia, hogy kevesebben keresnek munkát – mondta. – Ennek oka lehet többek között az is, hogy az emberek egy része úgy gondolja: decemberben a munkáltatók úgysem vesznek fel új embereket, mindenhol leállások vannak. Többen vannak, akik úgymond újévi fogadalomként januártól veszik komolyan az álláskeresést. Elhatározzák, hogy kitartóan keresnek majd munkát az új esztendőben. A munkáltatók sem egyformák: míg egyesek valóban nem szívesen alkalmaznak új embereket az év utolsó hónapjában, mások igen – folytatta. – Nincs különbség a nemek között, megközelítőleg ugyanannyi férfi és nő keres munkát. A fiatalok és frissen végzettek közül az ambiciózusabbak már a nyári hónapokban állás után néznek, míg mások úgy gondolják a szünet még jár nekik és ősszel kezdenek munka után nézni. Érthető módon keresettebbek a hosszú távú munkák, ha választani lehet, emellett voksolnak. Akik már hosszú ideje munkanélküliek, persze az időszakos, néhány hétig, hónapig tartó munkát is elvállalják – tette hozzá.

Nem szívesen ingáznak az emberek


Buday Péter Dániel, a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. kirendeltség vezetője arról is beszámolt, hogy a magyar emberek nem szívesen ingáznak, költözni pedig jórészt nem hajlandóak egy-egy állás kedvéért. – Amennyiben Dunántúlon adódik munkalehetőség egy megyénkben élő ember számára, inkább elmegy Ausztriába dolgozni, ahol többet keres – mondta. – Szolnok vonzáskörzetében még szívesen ingáznak, 30-35 kilométerig. Azonban ha 50-60 kilométeres távolság van a lakó-és a munkahely között, hamar abbahagy a kezdeti lelkesedés. Néhány hét, hónap után feladják munkát még akkor is, ha ingyenesen szállítják őket. – Idén év végén kevesen jelentkeztek betanított munkára, még hirdetnünk is kellett, pedig az év más részében nem volt ilyen gond –  tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!