Közélet

2013.12.22. 11:49

Jövőbeni biztonság és elismerés a Szolnoki Főiskolának

A szervezetfejlesztés irányai és lehetőségei a magyar felsőoktatásban címmel szervezett konferenciát a napokban az intézmény.

SZOLJON

A csökkenő hallgatói létszám és változó finanszírozási struktúra mellett az intézmények csak szakmai összefogással és európai minőség biztosításával képesek képzéspiaci pozícióik megtartására és térségi feladataik megőrzésére. Ennek érdekében a Szolnoki Főiskola a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) irányításával – együttműködésben a Kecskeméti Főiskolával, valamint a szegedi (mezőtúri) Gál Ferenc Főiskolával – harmadik generációs összehangolt felsőoktatási szolgáltatási portfólió és irányítási rendszer kialakítását tűzte ki céljául.

Mégpedig azért, hogy ezáltal egy irányítási és menedzsment szinten is hatékonyan működő, nemzetközileg versenyképes felsőoktatási hálózat kialakításának alapfeltételeit és kereteit teremtsék meg.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Mészáros János
[/caption]

A Szolnoki Főiskola a pályázatban érintett intézmények tervei és eredményei bemutatására a közelmúltban szakmai konferenciát szervezett „A szervezetfejlesztés irányai és lehetőségei a magyar felsőoktatásban” címmel az érdekelt minisztériumok és felsőoktatási szakemberek bevonásával.

Az érdeklődők a vagyongazdálkodás helyzetéről, a nemzetközi tendenciákról és a szervezetfejlesztés jelentőségéről a felsőoktatásban is hallhattak előadásokat. A konferencia elején vette át dr. Túróczi Imre rektor azt az okiratot, amely igazolja, hogy az intézmény 2018. december 31-ig akkreditált, azaz meghosszabbították a működési mandátumát: – Mindez a jövőbeni biztonságot és elismerést jelent a Szolnoki Főiskolának – mondta dr. Túróczi Imre. A konferenciával egy időben nyílt napot tartottak az intézményben a leendő főiskolásoknak.

Dr. Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója, a rendezvény egyik előadója elmondta, hogy az érintett intézményekben első lépésként összehangolt tanulmányi, könyvtári és gazdasági, vagyongazdálkodási és igazgatási fejlesztéseket irányoztak elő. Tapasztalatok szerint manapság, létszámtól függetlenül, képtelenség papíralapon ellátni felsőoktatási intézményekre háruló adminisztrációs feladatot, elengedhetetlen az informatikai rendszerek fejlesztésé ezen a téren. A pályázat eredményeképpen mérhető, európai szintű korszerűsítés valósul meg – jelezte.

– A szervezetfejlesztésre jó példák vannak Európában, mely követhető lehet a magyar felsőoktatási intézmények számára is – mondta el dr. Temesi József egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) olyan intézményfejlesztési- és intézményátalakítási programjai vannak, melyek bevált, követhető jó gyakorlatokat mutatnak be. Mindehhez azonban elengedhetetlen, hogy az intézmények részt vegyenek az oktatáspolitikai diskurzusokban, jelen kell lenni azokon a programokon, melyeken az európai oktatási események zajlanak.


Időben reagált a Szolnoki Főiskola

Dr. Túróczi Imrét, a Szolnoki Főiskola rektorát arról kérdeztük, hogy a változó külső finanszírozási körülményekre miként képes reagálni egy vidéki főiskola?

– Egyátalán nem egyszerű – foglalta össze röviden, majd kis fejtette ezirányú véleményét. – A stratégiai tervezésben nem elég pár évben, hosszútávon kell gondolkodni. Az elmúlt időszakban elvégeztük a szükséges lépéseket, megtörténtek a létszám- és költségcsökkentések, racionalizálási folyamatok. A jövőre nézve elsősorban a pályázatokra építjük a reakcióinkat. Ez a pályázati lehetőség is kiváló szakmai, minőségi  korszerűsítéseket, fejlesztéseket tesz lehetővé számunkra, a saját munkatársaink tapasztalatára építve.

- A konferencia is megerősített bennünket abban, hogy jó irányban haladunk, ugyanis a felsőoktatás gyökeres átalakítása, modernizációja zajlik, melyhez a Szolnoki Főiskolának sikerült optimális időben kapcsolódnia, alkalmazkodnia – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!