Közélet

2013.12.20. 18:38

Különös meglepetést kaptak a németországi testvérvárostól

Évtizedek óta sikeres együttműködés valósul meg Jászberény a németországi testvértelepülése Vechta, illetve a jászberényi Szent Klára Idősek Otthona között, amelyek – közeledve az év legszebb, legmeghittebb ünnepéhez – különösen értékes üzenete is lehet.

Szoljon.hu

A történet már egy évvel ezelőtt decemberben elkezdődött, amikor is Egervölgyi József, a Testvérvárosok Baráti Egyesületének elnöke hírt kapott egy különös adományról. A Jászsági Évkönyvben is közzétett beszámolója szerint épp az unokájánál „várták a Mikulást”, amikor a Jászberény - Vechta közötti baráti kapcsolatot fenntartásában évtizedek óta oroszlán részt vállaló Karl-Heinz Vehry telefonált. A hír pedig nem más volt mint az, hogy egy idős vechtai hölgy hagyatékából tizennyolc ezer eurót adományozott a Szent Klára Idősek Otthonának Jászberényben.
Az összeg kezelését pedig Richard Büssing atyára bízta, aki az egyházhoz érkező helyi adományok rendeltetési helyre jutásáról gondoskodik Vechtában. Az idős hölgy kérte, hogy adományát ne külön kezeljék, illetve nevét sem árulhatták el a németországi barátok, de szerette volna, ha a jászberényi idősek otthonát támogathatná vele. Büssing atya pedig a már korábban is tapasztalt gondossággal járt el ebben az ügyben is.

A Szent Klára otthon vezetője, Vargáné Deme Katalin ebben az évben járt Németországban a berényi önkormányzat küldöttségével, ahol találkozott Büssing atyával. – A kérdés természetesen ez alkalommal is elhangzott felénk, hogy az egyházi alap, hogyan, mivel segíthetné otthonunkat – emlékezett vissza Vargáné Deme Katalin. – Akkor megemlítettem, hogy intézményünk konyhájának berendezése – amelyet egy belga adományból szerelhettünk fel annak idején – immár 20 éves és nagy szükségünk volna egy modernebb felszerelésére. Már csak azért is, mert nap mint nap közel háromszáz adag ételt készítenek munkatársaink, az otthon lakóinak igényei és egészségi állapotának megfelelően. Nem csak a lakók ízlésének próbálnak megfelelni, hanem a dietetikusok ajánlásait és rendelvényeit is nagy gondossággal be kell tartani.

Később ellátogattunk a Bundeswehr egyik laktanyájába Friedhelm Helweg nyugalmazott dandártábornok segítségével, ahol épp akkor szereltek le egy komplett konyhát. A nyugalmazott dandártábornok nem véletlenül épp az adott laktanyába invitálta a berényi vendégeket, hisz Helweg úr korábban ott látott el parancsnoki szolgálatot.

Mint később kiderült a jászberényi konyhában felhasználható szükséges felszerelési elemeket ingyen adták át a Szent Klára Otthon számára, leszerelés, a szállítás és később majd a beszerelés költségét pedig az idős hölgy adományából tudják finanszírozni. Az elkövetkező hónapokban többször egyeztettek, illetve újabb látogatásokat is tettek Németországba, hogy minden rendben menjen. Végül az ősz folyamán kamionnal indulhattak Jászberényből a konyhai felszerelésért, bútorokért.

Modern eszközök érkeztek

A felszerelés szakszerű pakolása, illetve a hazaszállítás után, az utóbbi hetekben kezdődött meg Jászberényben a konyha felszerelése. Persze ezt csak fokozatosan, s nagy körültekintéssel lehet végigvinni, hiszen úgy kell megoldani az átállást, hogy közben egyetlen napra sem függeszthetik fel a konyha működését. Vargáné Deme Katalin elmondta, hogy az új konyha sokkal bővebb felszereltségű, mint ami a szociális intézményben eddig üzemelt. Többféle elemből áll, modernebb, amellyel a főzés praktikusabbá, gyorsabbá tehető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!