Közélet

2013.12.10. 19:29

Már a fürdőszezonra készülnek

Ritkán látni olyan alacsony vízszintet a Tisza-tavon, mint az elmúlt napok során tapasztalhattunk. Az illetékeseknek így lehetőségük nyílik olyan munkálatok elvégzésére is, amelyek már régen esedékesek voltak.

Szilvási Zsuzsa

Fotó:

A Tisza-tónál minden évben elérkezik az az időszak, amikor a nyári, magasabb vízszintről a téli szintre csökkentik a vízmennyiséget. Azt a mennyiséget, amelyet mindig az előzetes igényekhez igazít a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság.

– Több mint tíz esztendő után most először sikerült a tárgyalásokon olyan eredményt elérni, hogy a part menti területeken valóban érdemi munkálatokat tudjunk elvégezni – mondta el Kovács Mihály, Abádszalók polgármestere. – Így idén lehetőségünk nyílik a partvédelmi feladatok elvégzésére, különböző beruházásokkal kapcsolatos építésekre, a kagylók és egyéb szennyeződések eltávolítására. A közcélú munkásaink közreműködésével több mint száz köbméternyi föveny és mosott kavics kihelyezésével a partvédelmet erősítik meg, és kialakítják a megfelelő öblözetet. Az elpusztult amuri kagylók héjazata sok-sok éve gyűlik a strand területén, ezek eltávolításával sokkal biztonságosabbá válhat majd a fürdőzés, számos strandbalesetet előzhetünk meg. Ugyancsak megtakarítjuk a strandot az éles kövektől és üvegdaraboktól.

A szalóki strand területén emellett számos más felújítás is történik ebben az időszakban. A jachtkikötőben és a vízisportszer-kölcsönzők területén is el tudnak most végezni olyan munkálatokat, amelyekre máskor nincs lehetőség. Emellett Tiszafüred térségében, illetve a Heves megyei részen fekvő települések partszakaszain is dolgoznak, takarítanak.
Bár a végeredményt tekintve mindenképpen megéri ez a néhány hetes átmeneti időszak, bizony szép számmal vannak olyanok, akik kevésbé örülnek a rendkívül alacsony vízállásnak.

– Évek óta járok ide horgászni, de ilyet még nem láttam – mondta el G. Tibor, aki társaival a Dunántúlról jár rendszeresen a Tisza-tóhoz. – Az elmúlt napokban többször is megfeneklett a csónakunk, máskor méteres vízzel borított területek feketéllenek, szinte teljesen kiszikkadtak már. Gyakorlatilag esélytelen, hogy bármit is fogjunk, teljesen felesleges volt az egyhetes itt tartózkodásunk. Persze megértjük mi, hogy valamikor ezeket a munkákat is meg kell csinálni, de nem tudom, hogy tényleg ilyen hosszú időre és ilyen mértékben kellett-e leereszteni a vizet.

Szilvási Zsuzsa -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!