Közélet

2013.12.04. 18:10

Mindenki jól jár: bevezetik az extra gyedet

A kisgyermekes szülők már várják a gyed extra bevezetését Áttörés következhet a kisgyermekesek foglalkoztatásának területén január elsejétől. Legalábbis a kormányzat ebben bízik a gyed extra bevezetése kapcsán.

Szoljon.hu

Becslések szerint 80 ezer kismamát érinthet a gyed extra jövő január elsejei bevezetése: ők azok, akik gyermekük egyéves kora után akár teljes munkaidőben, a gyed megtartása mellett is dolgozhatnak. A kormányzat szerint a gyermekgondozási ellátások átalakításáról szóló törvény akár megduplázhatja a kisgyermekes családok havi bevételét, felfuttathatja a négyórás foglalkoztatást.

Tavaly 81 ezernél több anyuka volt gyeden Magyarországon, ők átlagosan 91 ezer forint gyedet kaptak, vagyis ekkora összegről kellett lemondaniuk azoknak az anyáknak, akik teljes munkaidőbe mentek vissza dolgozni. A gyermekgondozási díj továbbra is munkaviszonyhoz kötött, csak azok kapják, akik a szülés előtti két évben legalább 365 napon át dolgoztak. A gyedet a gyerek 2 éves koráig folyósítják, ezután már csak a bruttó 28 ezer 500 forintos gyes marad. A kormány eddig választás elé állította a  szülőket: vagy dolgoznak, vagy gyereket nevelnek. A gyed mellett tiltották a munkavállalást, ami még a családi kedvezményekkel együtt is legalább átlagosan 20 ezer forintos bevételcsökkenést jelentett a szülőknek. További változás, hogy testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben.

A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Az intézkedések 65 ezer embert érintenek, és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.
– Alapvetően jó döntésnek tartom a gyed extra bevezetését – nyilatkozta lapunknak Gergelyné S. Szilvia, három gyermekes szolnoki édesanya. – Bár egyelőre nem tervezem, hogy visszamegyek dolgozni, elképzelhetőnek tartok olyan helyzetet, amikor ez mégis szükségessé válik. Úgy gondolom, ez a mostani törvénymódosítás elsősorban azoknak lehetőség, akik vagy mindenképpen szeretnének dolgozni, vagy anyagi helyzetük miatt rákényszerülnek az újbóli munkába állásra. Szerintem kétéves kor alatt a gyermeknek még az édesanyja mellett a helye, nem lenne szívem bölcsődébe adni. Talán könnyebb lenne a helyzet, ha lennének olyan nagyszülők a családban, akikre tudnánk támaszkodni, így azonban nem hiszem, hogy a következő hónapokban visszamegyek dolgozni.

– A nagyobbik lányunk most lesz kétéves, jövő év elején pedig megszületik a pici – mondta el Major Bálint, aki az egyik Szolnok-közeli kistelepülésen él családjával. – Amikor kiderült, hogy a feleségem újra várandós, még csak reménykedtünk benne, hogy valóban kedvezően változnak a gyermekgondozási ellátások, így most nagyon örülünk, hiszen igazán jól fog jönni, hogy mindkét gyermek után kapunk pénzt. Ráadásul Kingát, a páromat visszavárnák a munkahelyére, akár részmunkaidőben is. Úgy tűnik, erre is lehetőségünk nyílik majd, ami a házunk bővítése közepette igazán jól jön. Szerencsére a közelben laknak mindkettőnk szülei, így a nagyik felváltva tudnak majd vigyázni az unokákra, amíg mi dolgozunk.

Rövidebb idő alatt megkaphatja a gyed összegét
– A gyed extra azt jelenti, hogy ha valaki nem akar három évig otthon lenni a gyermekével és egy év után visszamenne dolgozni, akkor a három évre járó teljes összeget rövidebb idő alatt is megkaphatja – hangsúlyozta Szarvák Tibor, szolnoki szociológus. – Ha a gyermekvállalás utáni jóléti támogatási rendszert rugalmassá teszik, az visszahathat és növelheti a gyermekvállalási kedvet. Ez a tervezet középosztálybeli szemléletet tükröz. Nyilván probléma, hogy a leszakadó családok körében nem feltétlenül azért fog történni kifizetés, mert a gyermek első születésnapját követően munkába kívánnak állni a szülők. Minden bizonnyal a helyi ellátórendszer tudja majd kezelni ezt a problémát. A gyermekvállalásnak több szempontot kell tükröznie, melyek közül egyik a gazdasági szemlélet, vagyis, hogy mikor tud visszatérni a szülő a munkaerőpiacra.

Áttörés következhet a kisgyermekesek foglalkoztatásának területén január elsejétől. Legalábbis a kormányzat ebben bízik a gyed extra bevezetése kapcsán. Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!