Közélet

2013.12.13. 12:33

Nagy titkot leplezett le a férfi

Dalszövegek, buszjegyek, vágási engedélyek, plakátok és képeslapok. A tiszaföldvári Ferenczi György több ezer darabos papírrégiség-gyűjteményében ott a múlt és az igazság is.

Szoljon.hu

A lépcső alatt dobozok sokasága várakozik. Ha valaki nem ismerné Ferenczi Györgyöt, azt hihetné, cipőket vagy a háztartás egyéb apróbb kellékeit tartja benne.

– A csudát! Ezek az én „irományaim”! Illetve annak egy elenyésző része, hiszen a legtöbb a hátsó épületben van, több ezer darab…! – legyint a tiszaföldvári férfi. – Paraszt családban nőttem fel, könyv gyerekkoromban alig volt a kezemben. Ha olvasni akartam, a hozzánk kerülő hivatalos vagy reklám papírosokat nézegettem. Ezeket a szüleim mindig eltették, „hátha jól jön később” felkiáltással. Kívülről fújtam, hogyan néz ki egy vágási engedély, mi van ráírva egy beadási könyvre. Először „csak úgy” eltettük ezeket a papírokat, később már tudatosabban kezdtem gyűjteni ezeket.

György hozzáteszi, főleg, amikor elkezdett történelmet tanítani. Milyen jól jött illusztrációként egy-egy szórólap vagy a kort idéző képeslap, amit megmutathatott diákjainak! És hogy gyűjtőszenvedélyét mennyire jellemzi a szakszerűség?

– Semennyire! – nevet a ma már nyugdíjas pedagógus. – Nem keresek semmit tudatosan, ha rábukkanok valamire, ami megtetszik, megveszem és elteszem, nem is rendszerezem ezeket a papírrégiségeket.
Közben kinyitunk néhány dobozt és előkerülnek a „kincsek”. Valóban van itt minden: egy 1945-ös földreform-rendelet plakátja, a Magyar Függetlenségi Népfront cibaki jelöltjei, meghívók sokasága és ami nekünk különösen tetszik: egy nyolcvanas évekbeli képeslap egy igencsak hiányos öltözékű hölgyről.

– Ja igen, ilyen lököttségeket is elrakok! Igazi giccs ebből az évtizedből! Megvadultak az ilyenekért a férfiak akkortájt! – néz ránk cinkosan György, aztán a kezünkbe nyomja a Magyar Trabantosok Országos Szövetségének 13 pontos parancsolatát is, ami hasonlóan „komoly” dokumentum, mint a ledér képeslap.

– Százötven gyászjelentésem is van! Az egyik Antall Józsefé... Hol is van... – a rengeteg papíros között nehéz rábukkanni éppen arra, amiről beszélünk. Nem is találjuk meg, rálelünk viszont egy ötvenes évekbeli Tiszaföldvár-Szolnok buszjegyre, ami annak idején pontosan egy pengőbe került. Meg egy dalszövegre is, melyet Nagykovácsi Ilona híres énekesnő dalolt.

– Ismerik ezt a muzsikát? Figyeljenek csak! – a férfi dalra fakad, majd elmeséli, bár sokan nem tudják, de a művésznő sok évet élt Tiszaföldváron, mielőtt kivándorolt volna Kanadába. Ott ment férjhez Polgár Tibor ismert zeneszerzőhöz.

György birtokában rengeteg olyan hiteles dokumentum van, mely történelmi tényeket igazol vagy éppen cáfol meg.
– Egyszer feltettem az internetre egy fotót. Halomra lőtt katonákat fényképeztek valahol, valamikor. A netezők segítségét kértem, hogy kiderítsem a részleteket. Az egyik olvasó megkeresett, hogy ő tud mindent: a képen a szerb katonák „műve” látható, akik magyarokat mészároltak le Budapesten. Később Szerbiából jelentkezett egy hölgy: egy könyvet mutatott be, melyben pontosan ez a fotó szerepelt. E szerint éppen fordítva történt minden: a magyar katonák öltek... Az igazság birtokában lenni egyszerre tölt el örömmel és bosszant is, ha azt elferdítve olvasom a könyvekben. Higgyék el, itt, ezeken a fecniken van a „valódi” igazság, csak meg kell azokat keresni.

A kiegyezésről is vannak feljegyzései

Ferenczi György gyűjteménye számos titkot leplezett már le, rengeteg kérdésre adott választ.
– Nemrégiben beleakadtam egy régi írásba, ebből derült ki, hogy a helybéli Halupka István (akinek csak a neve volt ismerős itt, Földváron) Kossuth Lajos huszárja volt – jegyzi meg a nyugdíjas pedagógus. Elmondja, a legérdekesebb információk régi szórólapokon, szomorú-jelentéseken azaz gyászjelentéseken és könyvszéleken olvasható, hiszen a papírhiány miatt a múltban mindenre írtak és rajzoltak az emberek. Az egyik legizgalmasabb dokumentuma a férfinak az a könyv, melybe töltőtollal éppen a kiegyezés napján jegyezték bele az országunk sorsát befolyásoló történést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!