Közélet

2013.12.02. 12:20

Nem akarunk reflektorfénybe kerülni, csak segíteni szeretnénk!

Mindenki örül, ha ajándékot kap, s talán ugyanolyan jó érzés adni is. Jól tudják mindezt azok, akik az ünnep közeledtével önzetlenül segítenek a rászorulóknak.

Rimóczi Ágnes

– Kérem, segítsenek nekem! – vágott mondandója közepébe a hölgy, aki a napokban kereste meg lapunkat. Nem lepődtünk meg, gondolatban máris „végigpörgettük”, honnan, milyen felajánlást, támogatást tudnánk szerezni a hozzánk forduló hölgynek. Ám ő nem kérni jött.
– Segíteni szeretnék – mondta röviden.
– Azért jöttem, hogy a közreműködésüket kérjem abban, hogy rászoruló családokat találjak, akiket támogathatnék. Vagyis támogathatnánk a lányommal együtt – tette hozzá.


Szívet melengető az ilyen felkérés. Nem kérdés, azonnal „világgá kürtöltük volna”, hogy vannak ilyen önzetlen, jószívű emberek, ám ezúttal a segítő szándékú hölgy kilétét, kérésére, nem fedhettük fel.
– Nem szeretnénk a nevünket elárulni. Nem azért akarunk segíteni, hogy ezzel „tündököljünk”, nem akarunk mi reflektorfénybe kerülni. Egyszerűen segíteni szeretnénk – mondta a hölgy.
Szerencsére még sokan gondolkodnak így. Különösen ezekben a hetekben, közeledik a karácsony, a szívekbe melegség költözik, egyre adakozóbbak vagyunk, hiszen jól esik segíteni a rászorulókon. Lehet, hogy néhány dolog, ami nekünk talán nem hiányzik majd, másoknak sokat jelent. Egy meleg sállal, kesztyűvel, néhány játékkal vagy pár szem gyümölccsel egy család karácsonyát tehetjük szebbé.


Ebben bíznak a martfűi József Attila Általános Iskola 1. c osztályosainak szülei is, akik azoknak szeretnének segíteni, akik nem tudnak ruhát, ajándékot venni.
– Kinőtt ruhákat és játékokat gyűjtenénk, amit szeretnék eljuttatni rászoruló családokhoz. Tudnak ebben önök segíteni? – kérték közreműködésünket a szülők.
Amit tudunk, mi is megtesszük. Lapunk igyekszik segíteni abban, hogy találkozzanak az önzetlen segítők és a támogatottak, közreműködünk, hogy a felajánlott holmik eljussanak azokhoz, akiknek szükségük van rá. Többek között ezért kezdeményeztük azt az akciót, melynek keretében diákcsoportokat „hívtunk” közös adományozásra. Jelentkeztek is szép számmal, bizonyítva, hogy a gyerekek szívesen segítenek, önzetlenül támogatnak.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A besenyszögi iskolások már korábban csatlakoztak karácsonyi akciónkhoz. Azóta más településekről is jelentkeztek iskolák, osztályok.
Fotó: Csabai István
[/caption]

A besenyszögi iskolások például ajándéktárgyakat készítenek, amivel a helyi idősek otthona lakóit lepik majd meg. Mellettük Vezsenyről is jelentkeztek.
– Iskolánk 18 alsós gyerekkel, összevont osztályokkal működik. Bár kis létszámmal, de annál nagyobb szeretettel és lelkesedéssel szeretnénk részt venni a karácsonyi akcióban – mondta el Strack Éva, az iskola pedagógusa.
Érkezett jelentkezés Szolnokról is: a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolától.


– A „72 óra kompromisszumok nélkül” akció keretében két idősek otthonába látogattak el a gyerekek és óriási élményt jelentett számukra az a kedvesség és szeretet, amellyel az idős emberek fogadták őket. A lányok az éneklés örömével ajándékozták meg az otthonok lakóit, szobáról szobára jártak, hogy az ágyhoz kötött betegeknek is énekelhessenek. Egy apró, saját készítésű ajándékkal is készültek és egészen meghatódtak attól, hogy mennyire örültek ennek az öregek. Hasonló terveik vannak karácsonyra is – tudtuk meg Aukszné Vágó Ibolyától, a Kodály Zoltán iskola pedagógusától.


S ha már megemlítettük a „72 óra kompromisszumok nélkül” akciót, szólni kell annak szervezőjéről, a Szer-telen Ifjúsági Házról. A velük tevékenykedő fiatalok karácsonykor sem tétlenkednek, december 14-15-én egy célért dolgoznak sok kézzel, embereken és állatokon egyaránt segítenek.

Ajándékozzunk közösen a fiatalokkal!


Lapunk még várja azoknak az általános- és középiskolás osztályoknak, csoportoknak a jelentkezését, akik az ünnepek közeledtével szívesen okoznának meglepetést környezetükben élőknek, időseknek. Kedves gyerekek, ha szívesen szórakoztatnátok valamelyik idősek otthonában élőket egy hangulatos műsorral vagy az Új Néplap segítségével ajándékcsomagot vinnétek egy rászoruló családnak, esetleg segítenétek egy tanyán élő idős embernek, akkor jelentkezzetek! Szervezzünk meglepetést közösen azoknak, akiket szívesen meglepnétek. Jelentkezéseiteket az agnes.rimoczi@axelspringer. hu e-mail címre küldjétek el. Fogjunk össze, hogy másoknak is széppé tehessük a karácsony ünnepét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!