Közélet

2013.12.28. 14:25

Oszétiában követték az ősi alánok útját

Az Észak-Oszét Köztársaság Parlamentjének meghívására Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató, dr. Selmeczi László régész és Erdő Éva tolmács Vlagyikavkázba utazott a Via Alanica (az alánok útja) nevű nemzetközi konferenciára – adta hírül a Jászok Egyesülete.

Szoljon.hu

Dr. Selmeczi László a magyarországi jászok régészeti kutatásáról tartott előadást. Kiemelt figyelmet szentelt az ásatásokon előkerült leletek oszét párhuzamainak. Dr. Bathó Edit a jász viselet fejlődését kísérte végig a 13. századtól napjainkig. Nagy érdeklődést váltott ki a jászok keleti viselete, amelyet a régészeti feltárások leletei és az oszét szakirodalom segítségével rekonstruáltak. Nagy sikert aratott az igazgatónő jász viselete, aki a rendezvényen nagyünneplőben jelent meg.

A résztvevők folytatni szeretnék az „Alánok útja” kutatást. A programot az Észak-Oszét Parlament, és az Oszét Tudományos Akadémia támogatni kívánja. A Vlagyikavkázi Egyetem rektora, Valerij Szuzanov is fogadta a delegációt, felajánlotta, hogy a Jász Múzeum fiatal történészének, Farkas Kristóf Vincének hathónapos aspirantúrát ajánlott fel az egyetemen és az egyetem múzeumában, amely idő alatt lehetősége nyílik az oszét történelem és nyelv tanulmányozására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!