Közélet

2013.12.22. 08:08

Veszélybe került a működésük: két telephelyen szünetel a tanítás

Nagy port kavart a közelmúltban a tény, mely szerint a Túrkevén működő alapítványi művészeti iskolák fenntartói jogait nem vette át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), így azok működése került veszélybe. Utánajártunk: hogyan alakult az idei tanév első féléve?

SZOLJON

– Nagyon örülünk, hogy működik tovább a zeneiskola – kezdte egy túrkevei anyuka. – A lányunk is oda jár és nagyon sajnáltuk volna, ha fel kellett volna hagynia a zenetanulással, mert tehetséges gyermek ő is, hasonlóan az intézménybe járó más tanulókhoz. Aggódtunk, hiszen a tanévkezdés előtt még az is bizonytalan volt: kezdődik-e az idei év őszén új tanév vagy sem? Bízom abban, hogy egyetlen gyermeknek sem kell abba hagynia a zeneórákat a továbbiakban – hangsúlyozta.

Mint korábban megírtuk, megdöbbentek a helybeliek a hír hallatán, mely szerint az alapítványi művészeti iskolák fenntartói jogait nem veszi át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Két alapítványi iskola működik a településen, melyeket képtelenek fenntartani az alapítványok. A fenntartóváltás iránti kérelmükre azonban elutasító választ kaptak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, mely egyik intézmény fenntartói jogát sem vette át az alapítványoktól.

– Mindez lesújtott bennünket, hiszen húsz évvel ezelőtt a semmiből elindulva építettük fel a művészet oktatást és működtettük nemcsak Túrkevén, hanem a környező kis településeken is – nyilatkozta akkor dr. Szabó Zoltán polgármester.

A gyakorlatban úgy képzelték el a fenntartóváltást, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola tagintézményeként, egyetlen művészeti iskolává összeolvadva működtek volna tovább az alapítványi iskolák. Hiszen az általános iskola fenntartója is a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ.

– A napokban értesültünk arról, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola kérelmét is elutasította a KLIK, mely szerint bővítené a tevékenyégi körét művészeti oktatással – válaszolt megkeresésünkre Pujov Jenő, az Egressy Béni Zeneiskola igazgatója. – Hál'' Istennek azért működik az iskola.

Összesen három főállású pedagógus dolgozik a zeneiskolában, három másik személy pedig részmunkaidőben, illetve óraadó tanárként. A pedagógusállások 3,66 százalékát finanszírozza az állam. Ez részben futja a bérekre, én és a feleségem pedig csökkentett bért kapunk. A dologi kiadásokat az önkormányzat finanszírozza – számolt be. – Hetvenhárom tanulónk van, rajtuk kívül húsz zeneovis kisgyermeket oktatunk.

- Túrkevén kívül Kétpón van telephelye a zeneiskolának, Kengyelen és Ecsegfalván szüneteltetjük az oktatást. A kengyeli zeneiskolások közül tudomásom szerint négyen járnak át Törökszentmiklósra, a többiek ezt nem tudták bevállalni. Ecsegfalváról négy-öt tanuló Dévaványán folytatja tanulmányait. Zongora (billentyűs tanszak), gitár és ütő (akkordikus tanszakok), furulya valamint klarinét (fafúvós tanszakok) oktatás zajlik az iskolákban. Ezen kívül szolfézs és zenetörténet oktatásban is részt vesznek a tanulóink. Továbbá kisművészeti csoportok (ének, furulya, ütő) is működnek – tette hozzá.

Ismert vállalkozók is kiálltak az intézményért

Két héttel cikkünk megjelenése előtt Fazekas Sándor miniszter járt a városban tartott fórumon, melyen a megyében ismert vállalkozók vettek részt. Közülük többen szót emeltek és kiálltak a művészetoktatási intézmény megtartása, működése érdekében.

Az Egressy Béni Zeneiskola növendékei színvonalas műsort adtak a minap a szociális otthonban. Az idősek nagy örömmel fogadták a növendékek meghitt, karácsonyi előadását. A zeneiskolások az óvodások ünnepén is részt vettek, a kicsik érdeklődve hallgatták a szebbnél szebb dallamokat. A rendezvényen az egyházi és az önkormányzati óvodába járó gyerekek is részt vettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!