Közélet

2014.01.10. 07:22

Egy jól szervezett banda állna a bűncselekmények mögött?

Kutyatolvajoktól tartanak Szolnok egyik városnegyedében a tulajdonosok, akik arról számoltak be, hogy a közelmúltban több családi háztól is tűnt el kölyökkutya. Többen arra gyanakodnak, jól szervezett banda áll a bűncselekmények mögött.

Szoljon.hu

– Malac pénteken délután tűnt el Szandaszőlősről, egész hétvégén kerestük – meséli Makai Erika, akinek francia bulldogja családtag, már nyolc esztendeje él velük.

– Az egész környéket tűvé tettük érte, fotóját megosztottuk internetes közösségi oldalakon, kiplakátoltuk, több fős keresőcsoportok fésülték át Szolnokot és mozgósítottuk az állatvédelmi szervezeteket is. Mindhiába, Malac napokig nem került elő.


A fiatalasszony elmeséli, pénteken vendégek voltak náluk. Amikor kikísérte őket, akkor szaladt ki a kutya az utcára a látogatókkal együtt. Fél perc alatt veszett nyoma.
– Soha nem szökött el tőlünk, első hívásra jött vissza, ha szóltunk neki. Nem tudom mire vélni a dolgot, azt gyanítom, már vártak rá, hiszen tudták, hogy minden délután lemegyek vele sétálni... – gondolkodik hangosan Erika, majd hozzáteszi, az utóbbi hónapokban több házőrzőnek veszett nyoma Szandaszőlősön, van, amelyik zárt kertből tűnt el.

– Nagyon sok kutyagazdával beszélgettem az elmúlt napokban, akik elmesélték, mostanában furcsa módon több kistermetű, fajtatiszta eb vált „kámforrá”. Néhányan úgy vélik, ez nem véletlen, a kutyákat kifigyelik, majd ellopják, hogy aztán  értékesítsék. Mint kiderült, Malaccal is ez történt.
Hétfőn délután ugyanis a bulldog gazdái „fülest” kaptak, hogy Tiszaföldváron egy Malacra megszólalásig hasonlító ebet árulnak.
– Elutaztunk Földvárra, hogy utánajárjunk a hírnek, hátha... Valóban a mi kutyánk volt, melyet kalandos körülmények között, hosszú alku után végülis visszavásároltunk. S bár fizettünk a saját kutyánkért, mégis boldog vagyok, hogy megkerült.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Makai Erika még a szerencsésebb gazdák közé tartozik, saját kutyáját, Malacot visszavásárolhatta
Fotó: Csabai István
[/caption]


Egy rákóczifalvai férfi, Tibor már nem volt ilyen szerencsés, az ő angol bulldogja soha nem került elő. Kutyáját az udvaron lévő kenelből lopták el egyik éjszaka.
– Másnap indultunk volna kiállításra vele, reggel elhűlve láttuk az üres helyét. Kutyalopások régebben is voltak, mostanában sajnos még több fordul elő.
A tenyésztők mindeközben arra hívják fel az ebtulajdonosok figyelmét, hogy kedvencük fotóit lehetőleg ne osszák meg a facebookon, mert így potenciális célponttá válhat a tolvajok számára a kutya.


A rendőrség a közelmúltban két alkalommal is buktatott le kutyatolvajokat. Néhány héttel ezelőtt Törökszentmiklóson fogtak el két fiatalt, akik éppen egy kutyát próbáltak meg ellopni az egyik családi ház udvaráról. A másik egy sokkal szövevényesebb ügy volt. Tiszafüreden egy jól felépített bűnözői hálózat foglalkozott az állatok eltulajdonításával, elhelyezésével és értékesítésével. A szálak egészen Mezőkövesdig vezettek, ahol le is csapott a hatóság a bűnözőkre. Az ügy Tiszafüreden pattant ki, ahonnan két angol bulldogot loptak el. A tulajdonosok nem törődtek bele kedvenceik elvesztésébe és minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy az ebek visszakerüljenek hozzájuk. A rendőrség kitartó munkájának köszönhetően hamar eljutottak a mezőkövesdi központba, ahonnan a műveletek irányították és elfogták a gyanúsítottakat.


– A megyében a rendőrség tapasztalatai szerint nem jellemző a kutyalopás – foglalta össze Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
– Ritkán érkezik bejelentés ilyen ügyben. Ezekben az esetekben főként családi házak udvaráról tűnnek el kisebb testű vagy kölyökkutyák. Ezek egy része megkerül, mert kiderül csak kiszöktek, elkóboroltak. Vannak olyan esetek, amikor ad hoc jelleggel lopnak négylábúakat, mint az történt néhány évvel ezelőtt is, mert az elkövetők pénzt reméltek az ellopott jószágért.

Egyszer szolnoki tulajdonosok pénzjutalmat ajánlottak fel a megtalálónak, amely gyors eredménnyel járt, hiszen hamarosan jelentkeztek a megtalálók. Azonban gyanúsan viselkedtek, ezért a rendőrség segítségét is kérték a gazdák. Gyanújuk beigazolódott, a két fiatal elismerte, hogy ők lopták el a kutyát, hogy később pénzzé tegyék. A megtalálói jutalom könnyű zsákmánynak ígérkezett. Tévedtek – tette hozzá.

Lecsaptak a rendőrök a kutyakereskedőre


A közelmúltban Abony külterületén, egy parkolóban fogtak el a rendőrök egy magyar férfit, aki teherautójával Olaszországba próbált meg kutyakölyköket kicsempészni. A Miabonyunk.hu internetes portál szerint a férfi rendszeresen járt arra és állt meg ugyanazon a helyen, ahol a környékbeli tenyésztőkkel találkozott és vásárolta fel tőlük az ebeket. Ezt követően, mindenféle orvosi ellátás és azonosító jel nélkül indult meg velük az országhatár felé, ahol az állatokat ezt követően többszörös haszonnal értékesítette. Az akció során nem csak a csempészt, hanem az eladókat is ellenőrizték az egyenruhások, akiktől mindig készpénzért vásárolta meg a kiskutyákat a nepper. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!