Közélet

2014.09.29. 07:24

Pofátlan átverés, beteg gyerekeket használnak fel a csalók

Kinek ne esne meg a szíve beteg gyerekeken? Valószínűleg ebből indultak ki azok a csalók, akik az utóbbi hetekben okoztak sok bosszúságot. Úgy tűnik, a másokat megtévesztő emberek kifogyhatatlanok az ötletekből, hiszen épp pénteken számoltunk be az álunokáról, aki idősek pénzére pályázott.

Szilvási Zsuzsa

– Őszintén szólva először azt se értettem, miről van szó – meséli dr. Retkes Tamás, a Hetényi Géza Kórház csecsemő- és gyermekosztályának vezető főorvosa. – Ismerőseim szóltak, hogy rám hivatkozva telefonon hívták őket, mondván: gyűjtést szerveznek az osztályunk javára, lélegeztetőgépre, inkubátorra kérnek pénzt. Ráadásul mindezt meglehetősen rossz modorban, sürgetően tették. Csakhogy mi semmiféle akciót nem szervezünk, főként az én nevemben nem. Természetesen nagyra becsüljük azoknak az adakozóknak a segítségét, akik jeles alkalmakkor – főként karácsony, gyermeknap környékén – gyűjtést szerveznek, hiszen a tőlük kapott plüssjátékok, gyermekruhák, egyéb adományok nagyban elősegítik a gyermekek komfortérzetének növelését, a kórház nyomasztó légkörének elviselését. A gyermekgyógyászathoz szükséges eszközöket azonban mi is világpiaci áron tudjuk megvásárolni, ezért a kisebb-nagyobb fejlesztések ellenére meglehetősen régi az eszközrendszerünk. Így például az EEG-készülékünk már teljesen elavult. Szükségünk van tehát a pénzre, segítő szándékra, de csak a Gyermekeink Egészségéért Alapítványon keresztül. Jómagam is mélységesen elítélem az ilyesfajta zaklatást, határozottan állíthatom tehát, hogy ilyen keretek között senki sem gyűjt a mi osztályunk javára.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] dr. Retkes Tamás főorvos FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Az elmúlt hetekben sok járókelő találkozhatott Szolnok belvárosában is olyan adománygyűjtőkkel, akik a megyei kórház gyermekosztályának „javára" gyűjtöttek, több-kevesebb sikerrel. Előfordult, hogy mit sem sejtve épp az osztály dolgozóját szólították le, aztán zavartan magyarázkodni kezdtek, amikor visszakérdezett, hogy milyen akcióról lehet szó, amiről ő nem tud. Rendőrségi feljelentés azonban sem a telefonos megkeresések, sem a város utcáin „kéregetők" esetében nem született, mivel utólag már meglehetősen nehéz lenne bizonyítani a történteket.

– Nagyon köszönjük minden jószándékú ember segítségét, aki támogatja a kórházunkat, határozottan elzárkózunk azonban a mostani történésektől – hangsúlyozza dr. Péter Lívia, a Hetényi kórház megbízott főigazgatója, aki szintén értesült az önjelölt  adománygyűjtők akciójáról. – Hozzánk kapcsolódóan kizárólag alapítványon keresztül szervezett adománygyűjtésre van lehetőség, telefonon vagy az utcai járókelőket zaklatva semmiképp sem gyűjtünk pénzt. A rendőrség szerint egy időben elég gyakori trükk volt, hogy a csalók valamelyik szolgáltató vagy hivatal munkatársának kiadva magukat próbálták meg rászedni áldozatukat. A sorozatos figyelemfelhívások hatására az emberek óvatosak lettek, így a bűnözők újabb trükkökkel próbálkoznak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az EEG-készülékünk meglehetősen elavult, szükség lenne a cseréjére, de semmiképp sem ilyen módon – mutatja dr. Retkes Tamás főorvos és Mátyus Mónika EEG-asszisztens FOTÓ: Mészáros János
[/caption]


– Az alkalmazott trükkök fegyvertára óriási, az elkövetők rugalmasak, rendkívül gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz – mondta el Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Ismert emberekre, szervezetekre, magukat azok munkatársának kiadva próbálnak megtéveszteni embereket. Legutóbb a katasztrófavédelem nevével éltek vissza, de előfordult olyan eset is, amikor egy alapítvány részére gyűjtést színlelve, visszaélve az adott szervezet jelképeivel próbálták meg átejteni a gyanútlan, segíteni akaró embereket – mondta a sajtóreferens.

Valódi támogatás is rendszeresen érkezik

A Hetényi kórház csecsemő és gyermekosztálya rendszeresen kap összegyűjtött ajándékokat, jótékonysági akciók során

összegyűlt kisebb-nagyobb összeget, gyerekruhákat. Utóbbiak többségét olyan visszatérő kis betegek kapják meg, akikről nehéz körülmények között élnek. A játékok egy részét a játszósarokban helyezik el, a többi pedig amolyan „bátorságjátékká” válik.

összegyűlt kisebb-nagyobb összeget, gyerekruhákat. Utóbbiak többségét olyan visszatérő kis betegek kapják meg, akikről nehéz körülmények között élnek. A játékok egy részét a játszósarokban helyezik el, a többi pedig amolyan „bátorságjátékká” válik. dr. Retkes Tamás főorvos FOTÓ: Mészáros János Az EEG-készülékünk meglehetősen elavult, szükség lenne a cseréjére, de semmiképp sem ilyen módon – mutatja dr. Retkes Tamás főorvos és Mátyus Mónika EEG-asszisztens FOTÓ: Mészáros János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!