Közélet

2014.10.03. 18:57

A megelőzésé volt a főszerep

Az egyik legnagyobb magyarországi biztosítótársaság nemrég nyilvánosságra hozta egy általa szervezett felmérés adatait, amelyek alapján Jász-Nagykun-Szolnok megye a kárbejelentéseket és betöréseket tekintve az élmezőnyhöz tartozik. Hogy mindez megváltozzon, lakossági fórumsorozatot szerveztek, ahol a megelőzésre fektették a hangsúlyt.

Erdős Csaba

A bűn- és kármegelőzés érdekében a közelmúltban több szervezet írt alá megállapodást, amelynek tagjai között van az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint az Aegon Magyarország. Konkrét célja az, hogy hiteles információkkal segítsék a vagyon elleni bűncselekmények, a lakossági vagyont érintő károk visszaszorítását. Ennek egyik programja lett az a lakossági fórumsorozat, amelynek első állomása Szolnokon volt, hiszen a programban résztvevő biztosító által készített felmérés eredményei alapján Jász-Nagykun-Szolnok megye a listavezetők között van a kárbejelentések és betörések tekintetében.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] FOTÓ: Police.hu
[/caption]


– A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a bűncselekmények száma csökkenjen – fogalmazott a megnyitón Bozorádi János alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. – Elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hogy minél többen elkerülhessék az áldozattá válást. Jelenleg is számos programunk van, amelyben széleskörű tájékoztatást adunk az érintetteknek, elsősorban az időskorúaknak, akik veszélyeztetettnek számítanak. Azonban a közelmúltban sikerült elindítanunk egy projektet, ahol már azokkal az emberekkel tudunk foglalkozni, akik áldozatául estek valamilyen bűncselekménynek, jogsértésnek. Ennek egyik lehetősége a városközpontban, az Aba-Novák Művelődési Központban működő áldozatvédelmi iroda, ahol a hét hat napján várják azokat, akik tanácsot, segítséget akarnak kérni – mondta.


A katasztrófavédelem részéről Kiss Róbert alezredes tartott beszédet, amelyben kiemelte a lakosság részéről a megelőzés fontosságát, hiszen ez az egyik olyan terület, ahol megjelenik az emberi gondatlanság, figyelmetlenség, amely óriási károkat képes okozni. Mint az a biztosító felméréséből is kiderült, a tűzkártól tartanak a legjobban a megyében élő emberek, valamint az egyéb elemi károktól. Az elmúlt időszakban 3693 káreseményt jelentettek a biztosító felé, amelynek több mint fele, 1844 meteorológiai kár volt, amely forintra váltva elérte a 94 milliós összeget. Ha vagyonvédelemről beszélünk, nem szabad megfeledkezni a polgárőrségről, amely a rendőrség mellett, azzal közösen alkotja a bűnmegelőzés alapját.
– Mi mind önállóan, mind a rendőrséggel közösen végezzük bűnmegelőzési tevékenységünket – fogalmazott Kolozsi József, a megyei polgárőr szövetség elnöke. – Mi vagyunk a legjobb bizonyítékai annak, hogy összefogással megelőzhetőek a bűn- és káresetek egyaránt. Ennek egyik megvalósulása az általunk életre hívott SZEM, azaz a Szomszédok Egymásért Mozgalom, amely egy fillérbe sem kerül, csupán figyelni kell a környezetünkre. Ahol ez a program elindult, ott érezhetően javult a közbiztonság. Mi, a polgárőrség részéről, lehetőségeinkhez mérten, megteszünk mindent annak érdekében, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá, legyen szó bűn-, vagy káreseményről – mondta.


Az eseményen felszólalt a programban résztvevő biztosító helyi illetékese is, aki érdekes adatokkal szolgált. A pénteki fórum előtt kérdőíves közvéleménykutatást végeztek a megyében, amelyből kiderült, hogy a leggyakoribb bűncselekménytípus a betörés, a besurranásos tolvajlás. A válaszadók harminckét százaléka ezektől az esetektől félti vagyonát, ingatlanát. Ezt követi szorosan a vihar kár, amelyet a megkérdezettek 28 százaléka jelölt meg potenciális veszélyforrásként, majd a tűzkár következett 22 százalékkal. A bűnmegelőzés oldaláról vizsgálva a témát kiderült a legtöbben továbbra is a rendőrségtől, polgárőrségtől várják a közbiztonsági helyzet javulását, stabilitását. De többen jelezték azt is, hogy hasznos tanácsok, friss információk segítségével ők maguk is sokat tehetnek ennek érdekében.

A szakértők szerint is a megelőzésen van a hangsúly

A lakossági fórumon elhangzott, hogy az egyes bűnügyekben, káreseményekben vizsgálódó szakértők egyöntetű véleménye, hogy a betörések, besurranó tolvajlások nagy része megelőzhető lenne. Ennek elsődleges lehetősége, ha a lakosság megnehezíti a bűnözők dolgát, azaz aktív és passzív biztonsági berendezéseket használnak otthonaikban. A felmérésekből az is kiderült, hogy sok esetben az óvatosság hiánya, a környezet közömbössége is döntő szerepet játszik az áldozattá válásban, gondoljunk csak arra az esetre, amelyről lapunk is beszámolt, hogy a megyeszékhely egyik utcájában egy szomszéd végignézte, amint kifosztják lakótársa otthonát, mivel azt hitte, az éppen elköltözik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!