Közélet

2014.11.18. 14:19

Hóval borított területre egyáltalán nem engedhetnek háziállatot

Télen sem szűnik meg a legeltetés a Túrkeve határában fekvő Pásztó-pusztán – áll a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Szoljon.hu

Ezen az egykori közösségi legelőterületen indult természetvédelmi célú gyepkezelés alapvető pillére az őshonos háziállatfajtákkal történő legeltetés. Az ilyen legeltetésnek számos jótékony hatása van az összes pannon szikes gyep természetességére, élővilágára.
Az elmúlt évek folyamán jelentősen romlott a magára hagyott, rosszul kezelt gyep élőhelyi állapota. Számos értékes élőlény tűnt el onnan, melyeket régebben rendszeresen meg lehetett figyelni.

Pásztói-puszta nem csupán a Natura 2000 hálózat tagja, hanem egyéb védelmet is élvez. Többek között a túrkevei közös önkormányzati hivatal is felismerte, milyen érték rejlik a szántók szorításában és helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította. A vonatkozó kormányrendelet rendelkezései alapján így az önkormányzat természetvédelmi hatósági jogkörrel is rendelkezik a területen, melyet a természetvédelem érdekeinek rendel alá. Ennek köszönhetően  jövő tavaszig jóváhagyta a pásztói gyep téli legeltetését, melyet bizonyos szabályokhoz kötött.


Ezek közül a legfőbb kitétel, hogy az eddigi gyakorlathoz hasonlóan nem szabad túllegeltetni a gyepet, illetve hóval borított területre egyáltalán nem engedhetnek háziállatot. Pásztó-puszta tehát télire sem marad állatok nélkül, a legeltetésre alkalmas időszakokban továbbra is hagyományos, fenntartható módon folytatódhat a helyreállítása ennek az értékes, sérülékeny élőhelynek – áll a Nimfea közleményében.

Címkék#Túrkeve
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!