Közélet

2015.02.23. 07:30

Bekeményített az önkormányzat: biztonsági őrök felügyelik a kifizetést

Új rendszert vezettek be Törökszentmiklóson a közfoglalkoztatásban részt vevők kifizetését illetően. Februártól már csak kis csoportokban, időpontra behívva kapják meg bérüket. Korábban rendszeresek voltak a tumultusok és az ezzel együtt járó hangoskodások, szócsaták.

Joó Zsuzsa

– Igen sok közmunkást foglalkoztatott önkormányzatunk eddig is Törökszentmiklóson – mondja Fejes Tibor alpolgármester. – Tavaly a nyári „csúcsidőszakban” közel 700 embernek adtunk munkát. Bebizonyosodott, hogy ennyi főt egyidőben nem célszerű foglalkoztatni, mivel így nem tudunk értelmes, értékteremtő feladatot biztosítani számukra – állítja az alpolgármester, hozzátéve, egy húszezer fős városban négyszáz-ötszáz főnyi közfoglalkoztatott elegendő. Konkrét értékeket csak szakképzett munkaerővel és megfelelő eszközökkel lehet előállítani.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Fejes Tibor FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– A nagy létszámú közmunkásokat nehéz a mindennapokban koordinálni, különösen, amikor mindenkinek ugyanazon a  helyszínen kell megjelenniük, mint például bérkifizetéskor. Sajnos minden alkalommal rendszeres volt a tumultus, a hangoskodás a hivatal udvarán, ami nem csak az ügyfeleket, hanem az ott dolgozókat is rendkívüli módon  zavarta. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy új kifizetési rendszert vezetünk be – teszi hozzá Fejes Tibor.
E szerint februártól már csak kis csoportokban, brigádonként időpontra behívva kapják meg bérüket a közmunkások. Az alpolgármester hangsúlyozta: az új rendszerben is mindenki ugyanazon napon veheti fel a fizetését, bár hozzátette, előnyösebb lenne, ha folyószámlára történne az utalás. Ez azonban sok közmunkásnak nem megfelelő a sokféle bérterhelések, levonások miatt. Ami biztos, a szerződéskötés lehetőségére nem kötelezhetik a közfoglalkoztatottakat. Jelenleg az önkormányzat tárgyalásokat folytat a bankokkal, hogy előnyös számlacsomagot nyithassanak.


– Jobb is, ha csoportonként megyünk a fizetésért, valóban állandó vita volt a sorban állásnál! – árulja el Kovács János közfoglalkoztatott. Szerinte az lenne a legszerencsésebb, ha a brigádvezető adná ki mindenkinek a bért, de tudja, ez nem lehetséges.
Gál István Közfoglalkoztatási Osztályvezető elmondja, más szigorítások is életbe léptek.
– Idéntől fokozottabban ellenőrizzük a kiadott eszközöket, hogy senki ne adhasson túl rajtuk és folyamatosan rutinellenőrzéseket is tartunk, hogy valóban dolgoznak-e a munkások – árulja el a vezető, hozzáfűzve, a munkaterületeken szúrópróbaszerűen történik szondáztatás is.
Kiderült, nemcsak a közmunkások bérosztásakor tapasztaltak problémákat, hanem más segélyek átvételekor is. A gyermekvédelmi támogatásban részesülőket már „kettéosztották”, azaz egyik fele délelőtt, a másik délután veheti át járandóságát. Minden esetben biztonsági őrök felügyelik a rendet, vigyázva arra, hogy egyszerre csak kis létszámú csoport tartózkodjon a kifizetőhelynél. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, így az új kifizetési rendszer és az egyéb szigorítások is maradnak.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Gál István közfoglalkoztatási osztályvezető (jobbra) rendszeresen ellenőrzi, merre járnak, hogyan dolgoznak a közmunkások FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Értékteremtő munkát a közmunkásoknak!

– A Belügyminisztérium azért erősíti ennyire a közmunka-programot, hogy ezáltal is visszaszorítsa a bűnözést – mondja Fejes Tibor alpolgármester. – Mi azonban ennél többet szeretnénk elérni, azt, hogy a dolgozók értékteremtő munkát végezzenek. A város célja az önfenntartásra való törekvés. Földjeinken burgonyát és egyéb zöldségféléket termesztünk majd a közhonyhánkra, a földek megmunkálását ezen a héten elkezdtük. Brikettet is gyártunk a jövőben, az ehhez szükséges gép a rendelkezésünkre áll. Fás szárú növények hulladék-darálékából készül a fa brikett. Ehhez segély formájában jutnak hozzá lakosaink illetve a külterületi közösségi épületek fűtésére használjuk majd fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!