Közélet

2015.02.06. 07:30

Újabb botrány Jászkiséren: több millió forint miatt dúl a harc

Szabadságkiváltás miatt került összetűzésbe Jászkisér régi és új polgármestere. Pintér Ferenc azt nehezményezte, miért vehetett fel 3,4 millió forintot a korábbi településvezető, Hajdú László.

Szoljon.hu

Stack of Hungarian Forint bills

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Költségvetési gazdálkodási és számviteli fegyelemmel kapcsolatos problémákat tárt a jelenlévők elé egy január végi nyilvános képviselőtestületi ülésen Jászkisér önkormányzatának pénzügyi bizottsága. Egyebek között arról számoltak be a képviselőknek, hogy az új polgármester által vezetett képviselőtestület tudomása nélkül a korábbi településvezető, Hajdú László bruttó 3,4 millió forint szabadságmegváltásban és időarányos illetményben részesült még decemberben. Állítása szerint ugyanis az elmúlt négy évben egyetlen napra sem volt távol, a ki nem adott szabadságot pedig most váltotta meg a fent említett összegben.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Hajdú László
[/caption]


Az ülésen felvetődött a kérdés, hogyan működött az elmúlt négy esztendőben a hivatal úgy, hogy a korábbi polgármester bár hivatalosan nem volt szabadságon, mégis többször járt külföldön. Érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy kereken 150 nap lett Hajdú Lászlónak számfejtve, mint szabadságmegváltás. A korábbi testületi jegyzőkönyvek tartalma alapján az elmúlt négy esztendőben egyébként 6,5 millió forint jutalomban is részesült Hajdú László volt polgármester.


Az új polgármester, Pintér Ferenc a történeteket nem kívánta kommentálni, csak annyit nyilatkozott, hogy az illetékes szervek részére (az Államkincstárnak és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnak) a szükséges dokumentumokat elküldte, állásfoglalást kérve tőlük tekintettel arra, hogy a témában az új települési önkormányzatok figyelmét a kötelező törvényességi oktatáson felhívták a hasonló esetek elkerülésére és megakadályozására.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Pintér Ferenc
[/caption]


– A bennmaradt szabadságok után, egy ciklus alatt felhalmozódott, törvény szerint járó összeget fizették ki számomra, ami az október havi illetményemmel és költségtérítéssel együtt volt bruttó 3,4 millió forint, aminek nettó összegét utalták – mutatott rá Hajdú László, Jászkisér korábbi polgármestere. – Semmi mást nem fizettek ki, csak azt az összeget, ami járt. Négy cikluson keresztül voltam a település polgármestere, három alkalommal lemondtam a bennmaradt szabadságok megváltása után járó összegről, ami a most felvett juttatás többszöröse lett volna. Korábban nyilvános fórumokon elmondtam, hogy megválasztásom esetén ismételten le fogok mondani erről az összegről. Egyébként nem csak szabadságon nem voltam négy év alatt, de még betegállományban sem. A külföldi utak felemlegetését csak hangulatkeltésnek tudom értékelni. Ezeken az utakon ugyanis önkormányzati feladatokat láttam el, a város képviseletében utaztam, és ezek után sem vettem fel semmilyen kiküldetési díjat – állítja Hajdú László, hozzátéve, a vonatkozó jogszabályok szerint polgármesteri tisztsége megszűnését követően számára három havi illetménynek megfelelő végkielégítés összege is jár, amit a mai napig nem kapott meg. A munkaügyi szabályok szerint ezt mindenképpen ki kell fizetnie az önkormányzatnak – mondta Hajdú László, Jászkisér korábbi polgármestere.

 

Munkajogi, számviteli kérdésről van szó

Az ügyben megkerestük a megyei Kormányhivatalt, tájékoztatásuk szerint a polgármesterek szabadságának kiadása, illetve a ki nem adott szabadság megváltása munkajogi kérdés, a kifizetés szabályszerűségének vizsgálata pénzügyi, számviteli kérdés. Így a kormányhivatal törvényességi, felügyeleti szempontból sem hatáskörrel, sem megfelelő információval nem rendelkezik.

Hajdú László Pintér Ferenc -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!