Közélet

2015.04.29. 07:10

Kevés van belőlük, ezért méregdrága lett az albérlet

Az egekbe szöktek a budapesti bérlakások árai. Ellenben Szolnokon nem volt szembetűnő emelkedés, bár a helyi viszonyokhoz képest magasnak tűnik az ár, mivel több lenne az igény, mint a kiadó lakás.

Szoljon.hu

Fotós: Getty Images/moodboard RF

– Nagyon drága lett a fővárosban az albérlet – panaszolta a szolnoki Károly, aki tavaly mondta fel 2. kerületi bérleményét, ahol egy budapesti munkalehetőség miatt, családjától távol, három évig lakott. A megugrott bérleti díjak miatt döntött úgy, hogy mégis inkább Szolnokon dolgozik, igaz, kevesebbért, mint Pesten, de mint mondja, szerencse, hogy itt nincs szüksége albérletre. Az Otthontérkép adataiból is egyértelműen kiderül, hogy a budapesti bérlakáspiac virágkorát éli. Míg 2012-ben átlagosan 1981 forintot kértek el egy bérlakás négyzetméteréért, 2014-ben az átlagos négyzetméterárak 2700 forintra rúgtak. Az V. kerület vezeti a listát 3303 forintos négyzetméteráraival.

A kereslet stabil magját az egyetemisták képezik. Mellettük a hitelproblémák miatt albérletbe költözők nagy száma is segített felverni az árakat.

– A szolnoki albérletet keresők két csoportba oszlanak – vélekedett Fekete Sándorné, a Duna House ingatlanhálózat szolnoki irodavezetője. – Egy részük havi 30-35-40 ezer forintért szeretne bérelni, ők munkásszállás kategóriában gondolkodnak, azaz átlagos állapotú kisebb lakást keresnek és jellemzően 1–5 hónapra bérelnek. Másik csoport a céges keresők. Ők több munkás elszállásolására nagy lakásokat keresnek, és hajlandóak többet fizetni, azaz 60–70 ezertől akár 120 ezer forintig is, illetve ha vezető beosztású, például mérnök munkavállalók számára bérelnének, nyilván exkluzívabb lakások iránt érdeklődnek, melyek bérleti díja 80–120 ezer forint között mozog. A céges bérlés az árakat erősen felfelé húzta, a tulajdonosok pedig szeretnének minél többet kérni. Az átlagos albérlők számára viszont ez nem mindig megfizethető, sok az olyan visszajelzés, hogy drágállják.

Fekete Sándorné azt is elmondta, még mindig több igény lenne albérletre, mint amennyit kínálnak, várólisták vannak minden kategóriában, így árcsökkenés egyelőre nem várható. Emelni sem fognak, mert bár keresleti piac van, az összegek már a tűréshatáron mozognak.
Gávris Szabolcs, az Openhouse szolnoki irodavezetője sem tapasztalt drasztikus áremelkedést az elmúlt pár évben.

– Valamilyen szinten felverte az árakat az M4-es építkezése, hiszen úgy volt, hogy több évig itt laknak a munkások. Emellett nagyon sokan úgy végtörlesztették hitelüket, hogy eladták a lakást és albérletbe költöztek, azóta egyre inkább albérlethiány jelentkezett. Sokan félnek is bérbe adni az ingatlant, ismeretes, hogy vannak olyan családok, akik éveken át bérleményből bérleménybe vándorolnak és nem fizetnek. Nálunk albérlet specialista gondoskodik arról, hogy mindkét fél számára megfelelően történjen a lakáskiadás. A legtöbben egyedi fűtéses, másfél-kétszobás lakásokat keresnek. Ezek ára attól függ, hogy bebútorozottak-e vagy sem, ha nem, átlagban 1000-1500 forint négyzetméteráron kínálják őket. A szolnoki Széchenyi-lakótelepen 25 és 30 ezer között van a havi bérleti díjuk, ott magasabbak a rezsiköltségek, amit szintén a bérlőkkel szeretnének megfizettetni. A belvárosban, a Móra Ferenc úton vagy a Szolnok ispán körúton 30–35 ezret kérnek havonta a lakások lokálisan jobb elhelyezkedése miatt – fejtette ki Gávris Szabolcs, aki azt is elmondta, Kecskeméten, Győrben nem meglepő, hogy sokkal erősebbek az árak az ottani, nagyszámú munkavállalót felszívó beruházásoknak köszönhetően, és Jászberényben is megemelte a bérleti díjakat a gyárak jelenléte.

– Budapest pedig mindig is drága volt – tette hozzá –, mostanában pedig egyre több külföldi diák jön, a kollégiumi férőhelyek viszont korlátozottak, így nem meglepő, hogy felszöktek az árak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!