Közélet

2015.05.15. 10:23

A börtönben reménykedik az egész város

A kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtérre az elmúlt két évtized alatt sok terv készült már: hasznosításra, sőt egy időben eladásra is hirdették. Most az önkormányzat börtön építését szeretné ide elnyerni. Jelenleg repülési funkciója van a reptérnek, egy magánpilóta növényvédelmi szolgálatot és sétarepülést végez itt.

Daróczi Erzsébet

prison

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az elmúlt két évtized alatt járt már a volt szovjet katonai reptéren a Lufthansa mellett több neves környezetvédelmi, kereskedelmi cég képviselője, de a parlament környezetvédelmi bizottsága is, hiszen igen komoly, több száz hektáros környezeti kárlehárítást végeztek itt. A teljes repülési funkcióra tervet a Lufthansa készített, de konkrét ajánlat nem volt. A kiváló állapotú kifutópályán gyorsulási versenyek zajlanak rendszeresen, valamint egy magánpilóta használja. Korábban ipari, logisztikai elképzeléseket, sportkomplexum építést, vasipari technológiai beruházást többen akartak. Mint pár éve beszámoltunk róla, gáztározó létrehozásában is gondolkodott egy vállalkozás a közel 800 hektáros területen. Évek óta nincs azonban előremozdulás, most talán a BV-projekt némi reményre adhat okot.


– Már nagyon kellenének Kunmadarasra munkahelyek, hiszen a fiatalok sorra hagyják itt a települést. Mi, öregek már nem sokat tudunk tenni érte, de remélem, az új képviselők azon lesznek, hogy tényleg történjen valami a reptéren – mondja a 78 éves Nagy Sándorné az egyik élelmiszerbolt előtt, miközben kosarába pakolja a tejfölt, száraztésztát és túrót, amit az ebédhez vásárolt.
Az iskola előtt várja kisfiát egy édesanya. – Tudja, ha találunk munkát és lakást, megyünk innen. A férjem munkája miatt hetente látom, pedig szeretne itthon dolgozni. Ott voltam a közmeghallgatáson, ahol szó volt a börtönépítésről. Reménykedem, hogy a kormány Madarasnak ad egy lehetőséget – mondta a fiatal nő. A reptér hasznosítását többféleképp szerették volna. Volt testület, amelyik egyben akarta tartani, majd az előző testület az eladás mellett döntött. Többszöri eredménytelen pályázat után az ősszel felállt új testület Guba László polgármesterrel a Start munka révén az aktívabb művelés, hasznosítás mellett döntött.


– Felröppentek hírek, hogy új autógyárat telepítenének hazánkba. Sopron környékét ajánlották nekik. Ahogy ezt olvastam, elbizonytalanodtam, hogy Budapestről Kunmadarast nem látja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mert elvileg ő ajánlja ki a területeket. Írtam egy e-malit az ügynökségnek, hogy miért nem látszunk, hiszen 760 hektáros területünk van 2500 méteres kifutópályával. Megdöbbentő volt a válasz – sorolja Guba László. – Hiszen négyzetméterre pontos felmérést kaptam a reptérről, a lakásokról, szervizutak állapotáról. Ez azért még megdöbbentőbb, ha ennyire látszódunk, akkor 2002 óta miért nem történt egyetlen befektetői kiajánlás sem - teszi fel a kérdést a településvezető, aki a levélről tájékoztatta képviselőtársait is. Amikor olvasta a lehetőséget, hogy a Büntetés-végrehajtás 4 hektáros önkormányzati tulajdonú földterületet keres börtön építésére, a testület támogatta a pályázatot. Úgy vélték, Madaras soha nem látott lehetőség előtt állna ezzel a projekttel. – Közmeghallgatáson a lakosokat is tájékoztattam erről, mivel pozitív biztatást kaptunk, beadtuk a pályázatot, s még 20 hektár művelhető földet is felajánlottunk. A pályázat előbírálói már jártak itt, s tájékoztattuk őket, hogy zöldmezős vagy barnamezős beruházásra is van mód. Vállaltuk a teljes közművesítést a területhez. Várjuk az elbírálást. Ha mi nyernénk, az térségi összefogást is jelenthetne, hiszen a Start munkaprogramok révén a tésztától, tyúkon, sertésen, juhon, mézen át a zöldségig mindent előállítunk itt. Van vágópont, hús-, méz-, tészta,- tej- és zöldségfeldolgozó üzem is a környéken, ezzel a rabok ellátása is megoldódna.

Szolnokról is ide költözött a repülőegyesület

A karcagi Darazsac András pilóta 1992 márciusa óta bérel hangárokat gépeinek a kunmadarasi volt reptéren. A karcagi- bucsai határban végez növényvédelmi tevékenységet, s kiegészítésként sétarepülést szervez, valamint ejtőernyős ugratást és légi tűzoltást végez, ha kell.

– Hárman vagyunk, akiknek van tűzoltó pilótai végzettségünk – árulja el. – Már nem egyedül dolgozom, hanem Balázs fiammal, aki szintén végzett pilóta. Keresztfiam, Peti pedig a földi irányításban segít. A szakmai üzemeltetője én vagyok a repülőtér leszállópályájának, ennek egy részén vannak a gyorsulási versenyek is. Egy hónapja a szolnoki Pelikán Repülő Egyesület is ide költözött Madarasra, a reptéren hangárt bérelnek, én pedig megengedtem, hogy használják a kifutópályát, így több kisgép fog itt felszállni.

– Hárman vagyunk, akiknek van tűzoltó pilótai végzettségünk – árulja el. – Már nem egyedül dolgozom, hanem Balázs fiammal, aki szintén végzett pilóta. Keresztfiam, Peti pedig a földi irányításban segít. A szakmai üzemeltetője én vagyok a repülőtér leszállópályájának, ennek egy részén vannak a gyorsulási versenyek is. Egy hónapja a szolnoki Pelikán Repülő Egyesület is ide költözött Madarasra, a reptéren hangárt bérelnek, én pedig megengedtem, hogy használják a kifutópályát, így több kisgép fog itt felszállni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!