Közélet

2015.05.17. 16:10

„A jó szakma felér egy diplomával!”

Idén is kiváló eredményeket értek el a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola (SzMSzSz) diákjai a közelmúltban lezajlott Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak (SZÉTV) versenyén.

Mészáros Géza

Az eseményre az ország 134 intézményből jelentkeztek, s az 537 bejutott tanuló 19 szakmacsoportban mérte össze tudását. Az országos eredményhirdetésre – amelyre a szakmacsoportok dobogós helyezettjeit, felkészítő tanáraikat, igazgatókat, illetve a versenyt támogató szponzorokat is meghívták – a Jendrassik György Gépipari tagintézményében került sor. A díjátadáson Szabó István alpolgármester a város nevében köszöntötte a fiatalokat és felkészítő tanáraikat, Hicsó György intézményigazgató pedig büszkén szólt arról, hogy az iskola immár hatodik alkalommal kapta meg a verseny rendezésének jogát.

Az SzMSzSz Pálfy-Vízügyi tagintézményének két diákja, a 12.b-s jászladányi Nagy Zsolt, valamint a besenyszögi Túri Anna Erzsébet (felkészítő tanáraik: Válentinné Báldos Éva és Szekeres Erzsébet) országos szinten az első, illetve a második helyet szerezte meg a SZÉTV környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek kategóriában. Ebben a tantárgyban rajtuk kívül Falusi Fanni, Somodi Soma Richárd és Kocséri Péter ért el előkelő helyezést az országos döntőben. A vegyipari alapismeretek kategóriában pedig harmadik lett a szintén pálfys, 12.a-s, abonyi Barta Dániel (ft: Csákné Nagy Katalin és Németh Borbála), egyetlen ponttal lemaradva a második helyezettől.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola idei büszkeségei (balról): Barta Dani, Túri Anna, Nagy Zsolt és Fodor Péter Fotó: Csabai István
[/caption]

– Nem volt könnyű menet a döntő – szólaltattuk meg Nagy Zsoltot –, a feladatnak főleg a számolásos része volt nehezebb – véli az országos első helyezett. Véleményét osztja Anna is, aki hozzáteszi, hogy a döntőbeli sikert az évközi sok gyakorlásnak köszönhetik. Ugyancsak egyöntetű volt az a vélekedésük is, motivációt jelentett számukra az is, hogy ezzel az eredménnyel az emelt szintű érettségihez 100 pontot is begyűjthettek.

Zsoltnak ezáltal nagyobb esélye lesz a gödöllői Szent István Egyetem természetvédelmi-, vagy környezetmérnöki karra való bejutása, míg Annának a Debreceni Egyetemen a mezőgazdasági mérnöki szakra történő jelentkezése. Ám Zsolt még marad egy évet a Pálfyban, mivel meg akarja szerezni a technikusi végzettséget. Ugyanígy gondolkodik Barta Dániel is, aki már ifjú tanulóéveiben is a természettudományi tantárgyakat, a földrajzot, biológiát, fizikát és persze a kémiát szerette meg. Ő Szegeden vagy Miskolcon tanulna majd tovább, mégpedig élelmiszeripari, vagy kőolajipari szakon.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek idei országos döntőjére a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek megnyitó ünnepélyén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt. Épp ezért a versenyek és a fesztivál szlogenjének: „A jó szakma felér egy diplomával!” jelmondatot választották.

Az országos szakmai versenyeket 39 szakképesítésben hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára. Az elődöntőkön országosan közel 4.600 fő vett részt. A válogatókba bekerült 410 versenyző elsősorban gyakorlati, illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldott meg. A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 195 diák jutott be. A Gépgyártás-technológiai technikus OSZTV előválogatóját még március elején tartották a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában, a döntőt pedig – melynek szervezését ugyancsak a SzMSzSz vállalta fel –, a Szakma Sztár Fesztivál keretében a Hungexpón került sor, ahová már csak az első három helyezett jutott.

A Gépgyártás-technológiai technikus OSZTV kiemelkedően legkiválóbb diákja a mezőtúri Fodor Péter volt, aki az SzMSzSz Jendrassik György Gépipari tagintézményének ötöd éves tanulója. Az elődöntőt, az előválogatót és az országos döntőt is magasan megnyerő fiatalember a sikere révén természetesen felmentést kapott a teljes szakmai vizsga letétele alól.

– Egy olyan CNC programot kellett megterveznem, amit aztán „gyakorlatisítanom” kellett, azaz, az adott munkadarabot esztergagépen legyártanom – beszélt a versenyfeladatról Péter, akinek a felkészítő tanára Szőrös Gábor volt. – Nekem természetes volt, amikor ebbe az iskolába jelentkeztem, hiszen édesapám, nagybátyám és unokatesóm is idejárt. Tulajdonképpen az a hobbim, amit tanulok. Mindenféle gépet bütykölök ugyanis, legszívesebben motorokat tuningolok. Tervem, hogy elvégzem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki karát, s hogy hol kötök ki utána, majd kiderül. Itthon szeretnék elhelyezkedni, de sodródok az árral, s kiderül, hova vet az élet – mondta a jeles technikusi bizonyítvánnyal rendelkező Péter. Aki, mint említette, itthon szeretne állást találni magának. Ugyanúgy, mint az erről szintén megkérdezett Anna, Zsolt és Dániel, akik ugyancsak helyben maradnának, ha megélhetésükhöz megfelelő céget találnának maguknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!