Közélet

2015.05.10. 07:45

A képviselő nyiltan vállalja: szerinte be kellene vezetni a halálbüntetést

Az utóbbi időben ismét felparázslott a halálbüntetés körüli vita hazánkban.

Munkatársainktól


A „mintademokráciaként" ismert USA egyes tagállamaiban is van halálbüntetés. Az Európai Unió akár kizárással is fenyegeti az országot emiatt. Megyénkbeli ismert embereket kértünk meg arra, fejtsék ki véleményüket a témáról.

Nehéz eldönteni, mi a fontosabb: az élet védelme – legyen az akár egy többszörös, kegyetlen gyilkos élete – vagy az elrettentő hatású büntetés. Mindkettő mellett lehet érveket sorolni, a vita azonban merőben elméleti. A jelenlegi egyezmények egyszerűen nem teszik lehetővé, hogy a legszigorúbb büntetési formát alkalmazzák Magyarországon.

– Évek óta nyíltan vállalom, hogy véleményem szerint be kellene vezetni a halálbüntetést, ennek a lehetőségnek pallosként kellene függnie a legelvetemültebb bűnözők feje felett – hangsúlyozta kérdésünkre válaszolva Boldog István, megyénk országgyűlési képviselője.

– Ugyanakkor nem a halálbüntetés mellett, hanem az élet pártján állok. Nem tartom normális dolognak, hogy az egyén joga ilyen mértékben a közösség joga fölé emelkedjen. Egyetértek azzal, hogy senkitől sem szabad elvenni az életet, ám ez azokra is kellene, hogy vonatkozzon, akik könyörtelenül meggyilkolnak másokat. Régóta szorgalmazom, hogy a büntető törvénykönyvünknek sokkal szigorúbb legyen a szellemisége, e szempontból a Szent László királyunk által képviselt szemet szemért, fogat fogért elvet képviselem. A most érvényben lévő szabályozásokat – miszerint az európai irányelvekkel ellentétes a halálbüntetés – is emberek hozták, így emberek tudják megváltoztatni. [caption id="" align="alignleft" width="430"] Dr. Kolláth György, Szarvák Tibor és Bolgod István is elmondta véleményét
[/caption]

Véleményem szerint tagállami hatáskörbe kellene áthelyezni ezt a kérdést. Ebből a szempontból kitűnő példa a legnagyobb demokráciának tartott Egyesült Államok. Ott is önállóan döntenek a tagállamok arról, hogy engedélyezik-e a halálbüntetést.

A jogász szemszögéből nézve azonban a már létező paragrafusok alul nincs kibúvó.
– Politikai szinten persze lehet beszélni a halálbüntetésről, ahogy bármi másról is. Például egy politikus felvetheti akár azt is, hogy saját űrkikötője legyen Magyarországnak – jegyezte meg dr. Kolláth György alkotmányjogász. – Aki viszont ezt komolyan forszírozza, annak rögtön a témafelvetés mellé oda kell tennie jogi diplomáját is.

– Először is, ha az emberi életet abszolút értéknek tekinti az alkotmány, akkor emellett az állam nem kezdhet el embereket kivégezni. Másrészt Magyarország az Európa Tanács és az Európai Unió tagjaként elfogadta ezen testületek, közösségek alapelveit, amelyek pedig kizárják a halálbüntetés bevezetését. Felvételt sem nyert volna hazánk, amennyiben a halálbüntetés lehetőségét tartalmazzák jogszabályaink. Súlyos szankciókra számíthatna Magyarország, ha minden érv ellenére a halálbüntetést lehetővé tévő szabályzókat fogadna el, megvonnák az ország szavazati jogát az Unióban. Beszélni tehát mindenről lehet, azután elegánsan visszavonulót fújni is lehet, egyedül komolyan venni nem lehet az ilyen felvetéseket – fogalmazott dr. Kolláth György.

Érdemes ugyanakkor azt is megvizsgálni, hogy az Európai Unió szempontjából miért fontos ez a téma.
– Több szempontból is érdemes megvitatni ezt a kérdést – emelte ki Szarvák Tibor szociológus. – Egyfelelől az Európai Unió jövőjének szempontjából fontos, hiszen egyre előteljesebben jelentkezik az igény a tagállamok mind nagyobb önállóságára. Egyelőre még erősen kérdéses, hogy mely témakörökben és milyen mértékben vívnak ki maguknak nagyobb szabadságot az egyes államok. Mindenesetre mindinkább érezhető ez a törekvés. Másfelől viszont mindenképpen felvetődik a kérdés, hogy az esetleges szigorítás vajon mennyire vezet eredményre. Nyilván egy politikus bármikor megnyilatkozhat például egy közvéleményt megrázó gyilkosság kapcsán, ami akár komoly társadalmi támogatást is kaphat. Ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a halálbüntetés visszavonhatatlan, utólag nincs lehetőség az esetleges jogorvoslatra.

Hiszen ember volt az is...
A halálbüntetést ugyan évtizedekkel ezelőtt eltörölték, de a büntetés-végrehajtás egyik megyénkben élő nyugalmazott tagja még személyesen emlékszik egy kétszeres gyilkos kivégzésére. Amint elmondta, a halálos ítéleteket a megyei börtön sétaudvarán felállított faoszlopon hajtották végre, melyen felül egy kampó, alul egy csiga volt. Az elítéltet még a börtön napi életének beindulása előtt, reggel fél öt és öt óra között vezették ki az udvarra, ahol már ott tartózkodott az ítéletet hozó bíró, az ügyész, a börtönorvos és az igazságügyi orvos, továbbá a Budapestről érkezett ítéletvégrehajtó a két segédjével. Utóbbiak a büntetés-végrehajtás állományába tartoztak. Amint felolvasták a kegyelmi kérvény elutasításáról szóló döntést, az ítéletvégrehajtó rövid kötelet akasztott az elítélt nyakába, s pillanatok alatt megtörtént a kivégzés. Ezt követően a börtönorvos és az igazságügyi orvos is megállapította a halál beálltát. Arra a kérdésre, hogy belőle személy szerint milyen érzést váltott ki a kivégzés, az a választ kaptuk, hogy hiába volt kétszeres gyilkos, akin végrehajtották, még egyszer az életben meg nem nézne hasonlót, hiszen ember volt az is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!