Közélet

2015.05.16. 17:14

Alakulóban a program az esélyegyenlőségről

Szerveznek majd konfliktuskezelést, diszkrimináció csökkentését és érzékenyítést szolgáló tréningeket is.

SZOLJON

Elkezdődött Szolnok esélyegyenlőségi programjának megvalósítása, mindehhez pályázati forrás igénybevételére is nyílt lehetőség. A projekt nyitókonferenciáját hétfőn tartották a városházán – a megnyitón Fejér Andor alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

A 100 százalékos támogatottságú projekt célja az egy járáshoz tartozó települések, helyi szereplők közötti területi együttműködések kialakítása és megerősítése. Mindez a társadalmi felzárkózást elősegítő és a helyi esélyegyenlőségi programok végrehajtásához kapcsolódó koordinációs tevékenység megvalósításával. A pályázat keretében lehetőség nyílik a Szolnoki Járás települései között az esélyegyenlőségi programok összehangolására és szakemberek bevonásával közös cselekvési program kidolgozására.

Az együttműködéseknek ki kell terjedniük az önkormányzatokon, nemzetiségi önkormányzatokon és járási kormányhivatalokon túl a civil, egyházi és a gazdasági szférára is. Fontos a járási szintű felzárkóztatási kerekasztal létrehozása és működtetése. A térségi szintű felzárkóztatási kerekasztal feladatai: áttekinti a térség önkormányzatainak esélyegyenlőségi programjait és azok megvalósulását, illetve összehangolja a térségben tervezett intézkedéseket és fejlesztéseket.

Szervezni szükséges konfliktuskezelést, diszkrimináció csökkentését és érzékenyítést szolgáló tréningeket. A projekt kiemelt célja, hogy a Szolnoki Járás települései körében kidolgozásra, elfogadásra, majd megvalósításra kerüljön egy olyan összehangolt feladatterv, melynek célja az esélyegyenlőség javítása érdekében komplex szolgáltatások, programok megvalósítása.

A hétfői rendezvény a program nyitókonferenciája volt. A projekt keretében elkészült egy helyi és járási információkat egyaránt tartalmazó kommunikációs kiadvány és érzékenyítő jellegű képzések is zajlanak majd. A programhoz Szolnok városon kívül a járás további 12 települése csatlakozott előzetesen. A pályázati kiírásnak megfelelően a program megvalósításába bevonják a fogyatékos szervezetek, az egyházak, az idősek képviselőit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!