Közélet

2015.05.09. 08:15

Colleen Bell még a hadviselés iránt is érdeklődik

Az Egyesült Államok visszafogottan elegáns nagykövet asszonya megyeszékhelyünkre látogatott.

Joó Zsuzsa

Nagy várakozás és még nagyobb szervezés előzte meg Szolnokon Colleen Bell amerikai nagykövet tegnapi látogatását, aki a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljáról kapott tájékoztatást a katonai repülőtéren. Sokan nem is gondolták volna, hogy Colleen Bell még a hadviselés iránt is érdeklődik, de egy nagykövetnek ezt is látnia kell. Lehet mondani, még csak most tanulja a diplomáciát, ugyanis pár hónapja, tavaly decemberben nevezték ki nagykövetnek.

A négygyermekes asszony valóban, még csak most ismerkedik hazánkkal. Férjével és négy gyermekével nemrégen költözött Budapestre a tengerentúlról, ahol otthonában olyan sztárokat látott vendégül, mint George Clooney és Mila Kunis. A négygyermekes édesanya és férje, Bradley Bell a producerei a világ legnézettebb szappanoperájának, a Gazdagok és szépek című sorozatnak. Mi magunk is érdeklődve vártuk és figyeltük a nagykövet asszonyt, aki magánrepülőgéppel érkezett Szolnokra. A kifutón már ott áll a hófehér, csinos gép, United States of America felirattal...
Végre feltűnik egy fekete Audi, mögötte egy zöld színű kopott kisbusz.

Furcsa módon ebből száll ki a nagykövet egérszürke, szinte férfias szabású nadrágkosztümjében, fehér ingében. Visszafogott elegancia jellemzi a rendkívül vékony Colleen Bellt, egyedül a nagyláncán akad meg a szemlélődő szeme: gyűrűk, medálok sokasága lóg rajta. Azonnal körbeveszik a biztonsági emberek, a helyi katonák, majd feltűnik az oldalán Hende Csaba honvédelmi miniszter is. Megközelíteni sem lehet, nemhogy elbeszélgetni vele. A sajtóösszekötőjét kérdezem, a nagykövet asszony mindehová repülővel megy, ha teheti?

– Mikor mivel... – válaszolja röviden. Hamarosan elkezdődik a bercsényisek bemutatója, előtte még megtudjuk, Colleen Bell egyelőre alig-alig tud magyarul, viszont „gyönyörűen tud nézni”, remekül lehet fotózni.
A látványos bemutatón az egyenruhások különleges, az átlagemberek számára nem ismert-nem látott feladatokat hajtanak végre. Helikopterek jönnek-mennek, fegyverropogás hallatszik mindenfelől, a nagykövet hatalmas monitorokon is végigkövetheti a különleges műveleteket, lenyűgözve figyeli a katonákat.

Colleen Bell a találkozó végén a sajtóhoz is intéz pár mondatot, melyben lelkesen kifejti, a magyar katonák „csendes profik”, akikre nem csak a magyarok lehetnek büszkék, hanem az ő honfitársaik is, akikkel a legtöbb kihívással küzdő területeken együtt harcolnak. Szavait egy leszálló helikopter zaja nyomja el, mire elhalkul a zúgás, már a nagykövet is gondolatai végére ér, a sajtótól egy „köszönöm szépennel” int búcsút. Colleen Bell valóban kezd belejönni az „itt-élésbe”, sőt, úgy tűnik, már a magyar nyelvvel is barátkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!