Közélet

2015.05.06. 13:45

Csak egyhangú döntés alapján lehet zárni a panelek folyosóit

Mit lehet és mit nem? A zárt folyosók biztonságtechnikailag fontosak, azonban tűz esetén életveszélyesek lehetnek.

Szoljon.hu

New home

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Összetűzésbe kerültem a szomszédokkal a napokban – panaszolta egyik szolnoki olvasónk, aki lakótelepi panelházban lakik. – Egyfelől a felesleges bútorokat hónapokon keresztül a folyosón tárolják, másrészt pedig újabban a folyosóajtókat állandóan kulcsra zárják. Mindezt tűzvédelmi szempontból aggályosnak tartom.

– Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltak szerint a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el – tájékoztatott Létai János tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztályának munkatársa. – A menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, ha a menekülési útvonalat az előírt minimális méret (1,1 méter) alá nem szűkítik le. Az épületek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházaiban robbanásveszélyes és tűzveszélyes osztályba tartozó anyagok nem helyezhetőek el. Ez alól kivételt képeznek a beépített építési termékek és biztonsági jelek, valamint azok az installációk, dekorációk, szőnyegek, falikárpitok és egyéb, nem tárolásra szolgáló tárgyak, melyek az elhelyezéssel érintett fal vagy a padló felületének szintenként legfeljebb 15 százalékát fedik le.

A folyosószakaszt csak akkor lehet lezárni, ha együttesen teljesül az alábbi három feltétel: nem kerül a lezárás mögé tűzvédelmi eszköz, berendezés (fali tűzcsap, száraz felszálló vezeték csatlakozási csonkja, hő- és füstelvezetés indító szerkezete, kézi tűzoltó készülék, tűzjelző kézi jelzésadója), az elzárt területen lakók egyhangú beleegyezésével történik a lezárás, illetve az itt lakók kivétel nélkül rendelkeznek kulccsal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!