Közélet

2015.05.17. 11:30

Kosárfonóinasokat képeznek az alkotóházban

A résztvevők egyrészt tanítanak, másrészt értékteremtő alkotómunkát folytatnak.

SZOLJON

Inasképző foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők a törökszentmiklósi Apáról Fiúra Népi Kézműves Egyesület alkotóházában az elmúlt szombaton. A programon a kosárfonás rejtelmeivel   ismerkedhettek a jelenlévők.

– A törökszentmiklósi alkotókörnek kettős feladata van – magyarázta Balogh Károly kosárfonó népi iparművész, aki két évvel ezelőtt csatlakozott a kosárfonókörhöz.

– Egyrészt bemutatjuk a kosárfonás alapjait, vagyis tanítunk, másrészt alkotómunkát folytathatnak azok, akik már rendelkeznek némi tudással – tette hozzá a szakember, aki korábban szakoktatóként is tevékenykedett.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A foglalkozásokon a szakma fogásait sajátíthatják el a résztvevők FOTÓ: Kovács Kriszta
[/caption]

– Elkezdeni a legnehezebb, az alapot elkészíteni, illetve a befejező művelet, a kosár szélének elkészítése, vagyis az úgynevezett szegés – mutatták munkájukat a résztvevők, közülük páran már a kezdetektől, vagyis közel tíz éve fonják a szebbnél szebb kézművestermékeket.

Nagy Ilona pedig éppen az első kosarát készítette, a többiek biztatták és jó tanácsokkal segítettek neki.

– Néhány egyszerű alapfogást kellett elsőre elsajátítani, olyan mint a varrás, a hímzés vagy a szövés – mutatta egyre formásabb kosarát Ilona. Balogh Károly elárulta: főzött- hántolt amerikai fűzzel dolgoznak, amit nem könnyű beszerezni, mert termesztett fűzről van szó.

– Az alapanyag sajátossága miatt, és mert bizonyos kézügyességet feltételez ez a hobbi, valamint  éles eszközöket is használunk munka közben, inkább 12 éven felettieknek, fiataloknak, felnőtteknek javaslom elsajátítani ezt a mesterséget – mondta a nádudvari iparművész. Egy kisebb kosár elkészítése 3-4 óra folyamatos munkát, koncentrációt igényel, már csak ezért sem ajánlott a kisebb gyerekek számára ez a művelet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!