Közélet

2015.05.05. 07:18

Már nincs veszélyben az iskola

Az utóbb években többször is a megszűnés szélén állt a kuncsorbai általános iskola. Most úgy tűnik, ez a veszély már nem fenyeget.

Szilvási Zsuzsa

A sarokban projektor, a számítógépeket textil védi, a falakon tanulmányi versenyek elismerő oklevelei, sőt még szelektív hulladékgyűjtésre is lehetőség nyílik. Éppúgy, mint a megye bármelyik másik iskolájában. Kuncsorbán azonban mindez összesen hét alsó tagozatos gyermek oktatása-nevelése érdekében történik. A maroknyi kisdiák alig néhány padban is kényelmesen elfér.
Az alsó tagozatos kisdiákok tantermét az óvodában alakították ki Kuncsorbán, a régi iskola épületét ugyanis fölösleges lenne üzemeltetni ennyi gyermek miatt. A rendkívüli mértékben lecsökkent létszám azonban nem azt jelenti, hogy ennyire kevés lenne a településen születő gyermekek száma is.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] A kuncsorbai alsó tagozaton alig néhány gyermek tanul, már most biztos azonban, hogy jövőre emelkedik a létszám FOTÓ: Mészáros János
[/caption]


– A legtöbb alsó tagozatost a környező települések iskoláiba, Örményesre, Törökszentmiklósra íratták be a szülők, illetve az utóbbi években különösen kedveltté vált a kétpói intézmény, amelyet a református egyház tart fenn – tudtuk meg Rédai János polgármestertől. – Oda kisbusz hordja át nap mint nap a gyerekeket. Bár a színvonalas oktatásnak nálunk is adottak a tárgyi feltételei, sok szülő inkább úgy dönt, vállalja, hogy gyermeke ingázzon, korábban keljen. Valószínűleg a nagyobb intézményekben jobban bíznak.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Rédai János polgármester FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– Valóban nagy a mozgás, Kuncsorbáról sokan elhordják a gyerekeket más településre iskolába – mondta el B. István, aki viszont fontosnak tartja, hogy az ő fia a szülőfalujában tanuljon. – Így viszont sokkal nehezebben kötnek barátságokat a gyerekek, utazással telik el az idejük jó része. Egy ilyen kicsi iskolában ráadásul jobban oda tudnak figyelni mindenkire a nevelők, ezért is tartom jónak.


Mivel a demográfiai folyamatok azt mutatják, hogy a következő években igenis szükség lehet Kuncsorbán az iskolára és valóban megfelelő körülményeket tudnak itt biztosítani a gyermekek számára, a tankerület is támogatta, hogy valamilyen formában maradjon meg az iskola a településen. Ezért az idei tanévben már az örményesi iskola telephelyeként működik az intézmény.
– A következő tanévre már most tíz kisgyermeket írattak be hozzánk a szülők, s a későbbiekben is biztosítottnak látszik a szükséges létszám, így talán most már kijelenthetjük: nincs veszélyben az iskola – emelte ki Rédai János. – Rádásul az önkormányzat átvállalta az intézmény fenntartásával kapcsolatos költségeket, ezzel is megerősítve, mindenképpen arra törekszünk, hogy megmaradjon az iskolánk.

Nagyobb teher hárul a pedagógusra

Nyilvánvaló, hogy az összevont csoportként működő osztály sokkal nagyobb terhet ró a tanítónőkre. Nekik gyakorlatilag háromszor annyit kell készülniük egy-egy órára, mint egy átlagos pedagógus teszi, hiszen háromféle feladatot kell adniuk diákjaiknak. Különböző korú és szellemi képességű gyerekekkel dolgoznak egyszerre, ám szívesen teszik. Hiszen így valóban személyre szabottan, az egyedi készségeket és képességeket figyelembe véve haladhatnak a rájuk bízott tanulókkal. A tehetséggondozásra, versenyekre való felkészülésre ugyanúgy lehetőség nyílik náluk, mint a nagy, neves iskolákban. Ám jóval több figyelem jut minden egyes kisdiákra. Az itt tanuló gyermekek és szüleik mindenesetre jónak tartják, hogy az idősebbek a leckeírástól egészen az öltözködésig mindenben segíteni tudják a kisebbeket, akik ezáltal sokkal könnyebben beilleszkedhetnek az új környezetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!