Közélet

2015.05.01. 14:42

Mi történik, ha gyanús küldemény tűnik fel a postán? Most megtudhatja!

Gyakorlat keretében ellenőrizte a katasztrófavédelem, hogy egy olyan nélkülözhetetlen intézményben, (szaknyelven: létfontosságú rendszerelemben) mint a posta, hogyan hárítható el egy ismeretlen küldemény keltette zavar.

Szoljon.hu

Az április 28-án megtartott gyakorlat helyszíne a szolnoki 2. számú Postahivatal volt, amelynek feldolgozó üzemében, a feltételezés szerint, a dolgozók csomagszortírozás közben egy sérült borítékra figyeltek fel, amiből ismeretlen fehér por szóródott ki. A munkatársak mindezt  azonnal jelentették az üzemvezetőnek, a munkát ideiglenesen abba is hagyták.  Az üzemvezető értesítette a katasztrófavédelmet. A dolgozók az elsődleges biztonsági intézkedéseket megtették, ettől a ponttól léptek be a történetbe a hivatásosok, azaz a katasztrófavédelem, a rendőrség, és együttműködőként, a városi polgárőrség szakemberei.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] FOTÓ: katasztrófavédelem
[/caption]

Hogy mi történt a postán? Az értékelés szerint minden rendben zajlott. A fehér poros küldeménnyel érintkező dolgozót elkülönítették, és azokat is megvizsgálták, akik vele egy helyiségben tartózkodtak. Az épületet lezárták, miközben minden fontos információról tájékoztatták a beavatkozó erőket. Mindez megfelelt a veszélyhelyzeti tervben foglaltaknak. Veszélyhelyzeti tervnek ugyanis lennie kell, minden létfontosságú szerv, intézmény, szolgáltató köteles erről gondoskodni, éppen saját biztonsága és a környezetének biztonsága érdekében!

A helyszínre riasztott katasztrófavédelmi mobil labor gondoskodott a belső terület zárásáról, intézkedett a vezetési pont felállítási helyéről és üzemeltetéséről. Kijelölte a szennyezett terepszakaszokat és felkészült a beavatkozásra, azaz a vegyi-, radiológiai és biológiai felderítésre. Minden szervezeti egység kommunikációja megfelelően működött, a kiadott parancsokat és utasításokat az egységek maradéktalanul végrehajtották a tervben szereplő időkorlátokon belül.
A polgárőrség kellő létszámmal biztosította a helyszínt, csak kijelölt helyeken lehetett a területre bejutni, mindemellett járőröztek is.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] FOTÓ: katasztrófavédelem
[/caption]

Az április 28-i gyakorlatot hosszabb tervezési időszak előzte meg, mivel a gyakorlatnak olyan, a törvény hatálya alá tartozó alágazat is része volt, (történetesen a postai szolgáltatás), mellyel kapcsolatosan a katasztrófavédelmi szervezetnek, a társszerveknek és együttműködőknek szoros, egymással közösen végrehajtandó feladataik adódtak. A szituáció feldolgozása során górcső alá került az úgynevezett „Fehér poros” események kapcsán alkalmazandó, több szervezetet is érintő eljárásrend.

A gyakorlat elsődleges célja itt is a létfontosságú rendszerek és rendszerelemek védelme volt. Ez a  potenciális és egyéb veszélyhelyzetek következményeinek, hatásainak csökkentését, megszüntetését, a dolgozók és az állampolgárok életének, anyagi javainak védelmét, mentését, újabb veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozását jelenti. A cél mindig az eredeti állapot visszaállítása, azaz a létfontosságú rendszer működésének biztosítása! - számolt be honlapunknak S. Tóth Anikó, a katasztrófavédelem sajtószóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!