Közélet

2015.05.20. 15:10

Mindent elkövetnek, hogy csatlakozzanak az emberek

Igen méltányos, akár százszázalékos díjkedvezményben részesül az a csépai lakos, aki augusztus 31-éig ráköt a csatornára, és nem használja tovább derítőjét.

J.Zs.

Sewage assembly

Fotó: Getty Images/Hemera

Aki nyár végéig ráköt a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára, az most – jövedelmi viszonytól függően – akár ingyenesen is megteheti. Ha nem köt rá, tovább kell fizetnie a jóval magasabb összegű, akár háromszoros nagyságrendű talajterhelési díjat, aminek mértéke jelenleg 1800 forint köbméterenként. A csatornára csatlakozni most különösen érdemes, ugyanis ez esetben még az ez évi talajterhelési díjat is elengedi az önkormányzat, amit jövő év elején kellene rendezni a 2015-ös vízfogyasztás alapján. Természetesen a tavalyi esztendőre kivetett díjat rendezni kell. A rácsatlakozást a szolgáltatóval kötött szerződés bemutatásával kell igazolni.
Az önkormányzat célja kettős: azt tapasztalták, hogy a csépaiak egy része nem fizeti be a talajterhelési díjat, sok-sok tízezer forintot halmozva fel. Mivel a csatornadíj jóval kezdvezőbb árú, ezért abban bíznak, hogy a fizetés is „könnyebben” fog majd menni.

– Nemcsak ennek befizetésével vannak azonban problémák, hanem a helyi adók rendezésével is – fűzi hozzá Fialka György polgármester, hozzátéve, a kintlévőségek behajtására folyamatosan intézkedéseket tesznek. Ilyen például az, hogy ezentúl nem állapítható meg települési támogatás annak, akinek lejárt határidejű tartozása van az önkormányzattal szemben.
– Mostantól kezdve tehát jól felfogott érdeke lesz mindenkinek rendezni a hátralékát, máskülönben automatikusan kieshet a támogatási rendszerből.
Márpedig Csépán a különböző szociális juttatásokban részesülők száma akár a kétszázat is elérheti.

Egy helyi lakos, Sajóné Fabók Erzsébet úgy véli, csak akkor lesz működőképes és igazságos az önkormányzat új rendelete, ha azt személyre szólóan „nézik meg”.
– Mert ahány ember, annyi probléma és élethelyzet. Csépán nagyon sok a nehéz sorsú ember, aki önhibáján kívül nem tudja fizetni a helyi adókat. Persze, akadnak olyanok is, akik megtehetnék tartozásuk rendezését. Az önkormányzatnak ezt kell(ene) alaposan megvizsgálni majd!
                                              
Jelenlegi adóhátralékok Csépán

Kommunális adó:2 790 226 forint
Iparűzési adó: 2 749 444 forint
Gépjárműadó: 1 166 319 forint
FORRÁS: ÚN-gyűjtés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!