Közélet

2015.05.11. 12:36

Több százmilliós tartozása van a cégnek, az ügyvezető a kínaiakat hibáztatja

„Jövőre már nyereségesek leszünk” – nyilatkozta tavaly Kőműves Árpád, a bezárt, szolnoki székhelyű A.Solar Kft. tulajdonosa. Ehhez képest csődeljárás kezdődött...

Mészáros Géza

Power plant using renewable solar energy

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Mint arról beszámoltunk, a Szolnoki Törvényszék elrendelte a szolnoki székhelyű Agulhas-Solar (A.Solar) Kft. elleni csődeljárás lefolytatását. Mindezt megelőzően már több cég is feljelentést tett a napelemgyártó Kft-vel szemben, több százmilliós tartozásai miatt. A Fővárosi Főügyészségen például már 2013-ban feljelentést tettek az A.Solar ellen, mondván, a megrendelt kínai napelemcellákat a szolnoki vállalkozás nem fizette ki, viszont azok egy részét állítólag eladta. A megrendeléseket mostanság a cégtulajdonos másik cége, a Siva-Mont Kft. teljesíti, de nem hazai gyártásból, mivel a szolnoki üzem már tavaly év vége óta zárva tart.

Arról is írtunk ugyanis, hogy az üzemnek helyet biztosító AC-DC Logisztikai Park Zrt. vezérigazgatója, Ferencz Gábor tájékoztatása szerint társasága többszöri felszólítása után a csarnokbérleti és az irodabérleti szerződést március végével felmondta, illetve 2015. április 3-án felszámolási kérelmet nyújtott be a Szolnoki Törvényszéknél az A.Solarral szemben. Mindemellett a napelemgyártó kifizetetlen bérleti és közüzemi számlákat is maga után hagyott, közel 25 millió forint értékben. Ferencz Gábor elmondása szerint várhatóan hosszú eljárásnak néznek elébe, ami a Logisztikai Parkra nézve is hátrányos, miután az ügy befejeztéig nem tudják bérbe adni a nem üzemelő A.Solar használaton kívüli csarnokát. Az A.Solar üzeme mellett még kint vannak azok a táblák, amely szerint több mint félmilliárd forint támogatást kapott az Európai Uniótól. Azok szerint a cég háromszor részesült uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott. Ezen EU-s pályázatok egyik feltétele a minimálisan meghatározott dolgozói létszám, illetve működési idő, amit 2017 évig határoztak meg. Jelen állás szerint a feltételek egyike sem teljesül.

Kőműves Árpád cégtulajdonos szerint a szolnoki üzem megnyitása óta az első három év 700 millió forintos veszteséget termelt, de ezt természetesnek tartja, mivel egy ilyen típusú beruházásnak 3-5 év kell ahhoz, hogy termőre foduljon. „Jövőre már nyereségesek leszünk” – nyilatkozta tavaly. Ehhez képest csődeljárás kezdődött...

Ellentmondásos a helyzet annak a hírnek az ismeretében, hogy míg a szolnoki üzem bezárt, addig a Siva Group (a Siva-Mont és az A.Solar is tagja) vezetői ez év elején búsás hasznot hozó üzletet kötöttek szaúdi üzletemberekkel. Ismeretes, hogy Kövér László 2015. február végén több arab országban is járt, ahová elkísérték a házelnököt magyar üzletemberek. Az egyik megállapodás szerint magyar cég építhet napelemgyártó üzemet Szaúd-Arábiában. A beruházáshoz szükséges 50 millió dollárt (mintegy 13,5 milliárd forintot) a szaúdi fél, az AnNasban csoport állja – számolt be akkor az ügy hátteréről a szaúdi üzletben érdekelt Kőműves Árpád.

Az ügyvezető szerint a kínaiak a hibásak

Szabóné Gulyás Márta, az A.Solar Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a cég tulajdonosa, Kőműves Árpád azután kérte a csődvédelmet a cég számára, miután a gyár működtetésének finanszírozása tarthatatlanná vált. Közölte: a gyár további működtetése érdekében a tulajdonos szerződött egy kínai befektető csoporttal, amely vállalta, hogy 2014 végéig utal 5 millió eurót az A.Solar Kft-nek, emellett egy teljesen új gyár létrehozásának 50 millió eurós finanszírozására is ígéretet tett. A kínai befektető március 31-ig kért fizetési haladékot, ám a tőke a mai napig nem érkezett meg – tette hozzá. A tulajdonos továbbra is megoldást keres a kialakult helyzetre. Amennyiben ez nem sikerül, úgy kénytelen „elengedni a céget”, hiszen a csődvédelmet automatikusan felszámolás követi – mondta Szabóné Gulyás Márta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!