Közélet

2015.05.11. 15:29

Véletlenül alakult úgy, hogy mindannyian együtt dolgoznak

Címkék#Tiszafüred

Igazi családi manufaktúrában dolgoznak Szűcsék Tiszafüreden. Együtt töltik a hétköznapokat és az ünnepeket egyaránt.

Szilvási Zsuzsa

Évtizedek óta együtt, egymás keze alá dolgozik Szűcs Imre és a felesége, Erzsike. Az évek során pedig lányaik, Andi és Judit is csatlakoztak hozzájuk. Megyénk talán legismertebb fazekas mestere amúgy kunosan zsémbelődik ugyan olykor a bajsza alatt, de az egész családot áthatja az a szeretet és összetartozás, ami igazán ritkaságnak számít manapság.
– Valójában véletlenül alakult így, hogy mindannyian együtt dolgozunk – mesélik a lányok, Judit és Andrea. – Sokáig egyáltalán nem voltunk oda a műhelyért, hiszen láttuk, hogy anyu és apu állandóan dolgozik. Igazából nem is tanítottak bennünket a szó szoros értelmében, legfeljebb elénk tettek egy darab agyagot, hogy kezdjünk vele, amit tudunk.


– Judit előbb döntött a fazekas szakma mellett – magyarázza Andi. – Nekem a legtöbb fogást ő mutatta meg, s van, amit máig úgy, balosan csinálok, mint ahogy tőle láttam, pedig én nem is vagyok balkezes.
– Emlékszem, Juditnak egy kistányért kellett először csinálnia, Andinak meg egy szilkét – kapcsolódik be a beszélgetésbe az édesanya, aki nem csupán népi iparművész, de a család legfőbb összetartó „kovásza” is. Ő egyszerre foglalkozik mindennel: ha kell, díszít, ha szükséges, kemencét pakol, vagy unokát nevel, kertet gondoz, vasárnapi ebédet főz. Lehetőleg húslevest, mert az mindenki kedvence, meg rétest süt, de abból meg kizárólag túrós kerülhet az asztalra. – Nem könnyű megmondani, hogy jó-e így, közösen, itthon dolgozni. Persze a magunk urai vagyunk, de ami a kívülálló szemében vonzó, az egyben hátrány is lehet. Mi ugyanis nem tudjuk úgy letenni a munkát, mint azok, akik munkahelyen, szabott időben dolgoznak. Sokszor reggeltől estig, hétvégén is korongozunk, ha úgy érkeznek megrendelések.
Bár a Szűcs-műhely az egész családot befogadja, a legtöbb időt természetesen mégis a családfő tölti itt.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Szűcséknél véletlenül alakult úgy, hogy mind együtt dolgoznak FOTÓ: Mészáros János
[/caption]


– Korán reggel az az első dolgom, hogy elolvasom a Néplapot, aztán megetetem az állatokat és nekiülök a munkának – számol be a napjáról Szűcs Imre. – Általában a nagy darabok jutnak nekem, na meg a díszítés legnagyobb része. Sokszor késő este van már, mire ki lehet pakolni a kemencét, a legtöbbször az is rám marad.

„Nincs túl sok pénze, de nagyon híres”

Úgy tűnik, az utánpótlás is biztosított a családban, hiszen az unokák is sok időt töltenek a műhelyben. Dorka már elmúlt 12 éves, állatorvosnak készül, de hobbiból szívesen ténykedik a korong körül. Unokatestvére, a 10 esztendős Iza tűnik leginkább fogékonynak a kézművesség, vagy bármilyen kreatív tevékenység iránt, a 6 éves fiúkat, Tivadart és Leventét egyelőre inkább a foci köti le. Mindannyian ismerik és elismerik azonban azt a különleges munkásságot, amely nagyapjuk nevéhez kötődik. Ahogy Levi megfogalmazta a napokban: „Az én papám nagyon jól tud korongozni, s bár nincs túl sok pénze, de nagyon híres."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!