Közélet

2015.10.19. 05:55

Egy sakkzseni gondolkodásmódját ismerhetik meg a gyerekek

A megyében elsőként a szolnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vezeti be tanrendjébe az úgynevezett Sakkpalota Pedagógiai Programot. A módszer kidolgozásáért Polgár Judit nemzetközi sakknagymester a legjobb európai tananyagnak járó különdíjat is megkapta. De vajon milyen lehet belelátni egy sakkzseni gondolatvilágába?

Munkatársainktól

– Nyolcéves lehettem, amikor apukám sakkozni tanított – meséli M. Karolina. – Az iskolában egyik nap megkérdezték, ki tud sakkozni? Nem tudván mit takar a kérdés, felnyújtottam a kezem. A tanár megörült, hogy az osztályból egy kéz a magasba lendült. Be is nevezett egy sakkversenyre. Egy héttel később már ott ültem az ellenfelemmel szemben, az óra meg csak ketyegett. Négy menetet játszottam, és sikerült a harmadik helyet megcsípnem. Az oklevelet, amit kaptam, az iskolában is kifüggesztették. Nagyon büszke voltam magamra. Mondanom sem kell, azután a nap után, mindig sakkozni szerettem volna apukámmal, akit annak ellenére, hogy nagyon jól játszott, egyre többször sikerült legyőznöm – emlékszik vissza Karolina. A Frankfurti Könyvvásár nem csak a könyves szakma legfontosabb európai rendezvénye. Itt adják át egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a Legjobb Európai Tananyag (BELMA) különdíját is. Magyarországon készült tananyag korábban soha nem részesült ebben a kimagasló szakmai elismerésben. A Polgár Judit által kidolgozott „Sakkpalota” vizuális gondolkodás- és képességfejlesztő, komplex tantárgyintegrációs oktatási program 2013- ban a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült.

– A Sakkpalota nem iskolai keretek közötti sakkoktatásról szól, hanem a sakktanításhoz hasonló módszer alapján olyan képességfejlesztésről, amelyet írás-olvasás-számolás tanulása során tudnak alkalmazni a gyerekek, illetve a tanítók– mondja Töreki András igazgató. – Korábban hallottam erről a pedagógiai módszertanról és a budapesti Lemhényi Dezső Általános Iskolában, ami a Sakkpalota referenciaintézménye, meg is néztem, hogy hogyan működik a gyakorlatban. Nyolc pedagógusunk augusztus végénvégezte az ehhez a programhoz szükséges harmincórás képzést.

A 2016/17-es tanévben már „sakkpalotás” osztály indul az iskolában. De vajon mennyire vágyunk rá, hogy beleláthassunk egy-egy zseni gondolataiba? Ifj. Lukácsi Pál jászjákóhalmi gyermekpszichológus szerint, ha a természet vagy épp az Isten egy gyermeket tehetséggel, „tálentummal” áld meg, azt óriási vétek elkótyavetyélni, veszni hagyni. A társadalom érdeke az, hogy idejében ismerje fel a kiváló képességű gyermekeket, illetve a társadalom érdeke az is, hogy fejlessze, támogassa ezt a tehetséget. Az emberek egyébként amúgy is szeretnek bepillantást nyerni a zsenik életébe, szeretnének tudni érzéseikről gondolataikról – tette hozzá.

képalá: Polgár Judit sakkvilágbajnok FOTÓ: NS archiv

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!