Közélet

2015.10.10. 08:27

Újjáéledhet a szolnoki vár

Látványos építkezések kezdődhetnek a vársziget és a Művésztelep területén. A koncepcióterveket a főépítésszel egyetértésben fogadta el a városvezetés.

Végh Andrea

Régóta téma a Művésztelep felújítása a megyeszékhelyen. A tervekről Álmosdi Árpádot és Csendes  Mónikát, a koncepciótervek készítőit kérdeztük. 
– Amikor 2002-ben százéves volt a Művésztelep, arra készült a város vezetése, hogy egy épületet újjáépítsen a létesítményen – mondta Álmosdi Árpád. – Annak idején megnyertünk egy építészeti pályázatot, ami a régi szolnoki vár hangsúlyos megjelenítésével készült. A  várfal vonalát, a nyugati várkaput, és a Művésztelep felújításának gondolatát vettük a pályázatunkba, ami alapján idén az önkormányzat elfogadta a tervezetet.
– Most már biztos – tette hozzá Csendes Mónika –, hogy a bástyasétányon, az egykori várkapu helyén egy a kaputornyot visszaidéző, multifunkciós épület – ezzel pedig a Művésztelep fejlesztése és a történelmi játszótér – megvalósulhat. A terv az, hogy egy-egy történelmi séta alkalmával a várfalak nyomvonalának helyén  végigsétálhatnak az érdeklődők, és a felállított pontokon megtekinthető lesz például, hogy a bástyák, vagy a várkapuk eredetileg milyen  látványt nyújtottak – számolt be a  konkrétumokról az építész hölgy. 


Az elmondottak alapján pezsgő kulturális élet és turisztikai látványosság valósulhat meg Szolnok közepén.
Ahhoz azonban, hogy egyáltalán tervek készülhessenek, a város történetét kutató dr. Kertész Róbert, a  Damjanich Múzeum régészének és  munkatársainak több mint egy évtizedes munkájára is szükség volt.
– A város múltját kutatva számos  „leggel” találkozhatunk – mesélte a  szakember. – Az erődítmény több  mint 1400 méter kerületű volt, négy  sarkában olasz füles bástyák álltak.  Ezalapján Magyarország legkorábbi olaszrendszerű várai közé tartozik. Szolnok egyébként az egyetlen olyan település, mely ezer évvel ezelőtt, is (vár)megyeszékhely volt, és  jelenleg is az. Ez a fantasztikus Szolnokban... olyan történelmi adottságokkal rendelkezik a város, hogy a  szakemberek maguk ajánlották az ingyen segítséget a vár rekonstrukciójához is. Nagyon fontos, hogy mit tudunk kezdeni a múltunkkal, szerencsénk volt a koncepciótervezettel, mert mindenki megérezte annak fontosságát – tette hozzá.


A megújulás lehetőségét Verebes  György a Művésztelep művészeti vezetője is megerősítette.
– A felújítás már régóta tervezett,  de most már a polgármesteri hivataltól konkrét ígéretet is kaptunk. Hangsúlyoznám a nyugati várkapu helyén épülő kaputornyot idéző,  multi-funkciós épület építését, ami  dr. Kertész Róbert ötlete volt. A tetőn terasz lesz, ahol csodálatos panoráma tárulhat a látogatók elé. Az  épületben kávézó és valódi 3D-s látványt adó filmek megtekintésével pedig megismerhető lesz a vár története – mondta el Verebes György,  aki szerint turisztikai szempontból is látványos és szórakozató fejlesztések lesznek ezek, melyben összekapcsolódik a művészet a hagyomány felélesztésével... 

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Az 1550-1552-ben épített olasz bástyás szolnoki végvár háromdimenziós rekonstrukciója, amit Kertész Róbert tervezett és Szakonyi Balázs készített.
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!