Közélet

2016.01.31. 14:26

A szakmám a hobbim, az életem

A város néptánckultúrájának gazdagításáért hosszú időn át kiemelkedő színvonalon, nagy szakmai tudással, kiváló eredményekkel és példaadó lelkiismeretességgel végzett értékteremtő munkájáért Arany János Pedagógiai, Kulturális és Művészeti Díjat vett át Kecze István polgármestertől Kecskésné Herczegh Katalin néptáncpedagógus, koreográfus, együttesvezető.

Szoljon.hu

– Nő vagyok, anya vagyok. Tanító vagyok, tyúkanyó és alkotó ember. Az elmúlt 20 évben ezek a sorrendek gyakran felcserélődtek, mindig valamelyik másik szerepem, feladatom rovására. Viszont nincs okom panaszkodni, boldog embernek érzem magam, mert a szakmám a hobbim, az életem, a részem, s ebben Kisújszállás is mindig támogat – mondja Kata, aki nagyobbik fiával végzi a néptánc pedagógiai munkát. Kata Törökszentmiklóson kisdiákként előbb balettet tanult, majd 14 évesen a Miklós Néptáncegyüttesben ismerte meg a néptánc alapjait.

– Ez annyira magával ragadott, hogy a tanítói diploma után az ELTE-n gyermektáncoktatói képzésén vettem részt. Diplomamunkámat a Nagykunság szokásai és játékai az általános iskolában címmel írtam, ami később könyvben is megjelent. A kutatói, gyűjtőmunkát sem hagytam abba. Ekkor az MTA Zenetudományi Intézetében találtam rá a nagykunsági táncanyagra. Mindig boldoggá tesznek táncosaim és a szüleik, hiszen közösen valósítjuk meg álmainkat, érünk el sikereket fesztiválokon, minősítőkön. Büszke vagyok diákjaimra, akik közül többen követtek már a néptáncos pályán, remélem nekik is lesz részük annyi örömben, szeretetben, mint nekem – mondja Kata.