Közélet

2016.01.19. 18:43

A Verseghy Körrel együtt ünnepelt

„...bár nem kértem, S több a hírnév, mint az érdem...” – köszönte meg eképpen a megyeszékhelynek és a megyének, illetve a Verseghy Körnek az őt felköszöntő jókívánságokat dr. Szurmay Ernő.

Mészáros Géza

A nyugalmazott szolnoki pedagógus, irodalom- és művelődéstörténész, iskola- és könyvtárigazgató, Verseghy Ferenc életművének kutatója és gondozója január 19-én töltötte be 93. életévét. Születésnapja alkalmából a megalakulásának 90. évét idén ünneplő Verseghy Kör szerény munkát is adott „ajándékként” számára: a jubiláló civil szervezet történetéről kellett előadást tartani a Verseghy Ferenc Könyvtárban összegyűlt szép számú hallgatóságnak kedden.

Ernő bácsinak lapunk hasábjain is évtizedeken keresztül jelentek meg várostörténeti és tudományos írásai, így e sorokkal szerkesztőségünk is jó egészséget kíván az ünnepeltnek. Dr. Szurmay Ernő szerény, de tisztességes körülmények között látta meg a napvilágot 1923-ban, egy Zagyva-menti gátőrházban, a gátőr apa és annak felesége kilencedik gyermekeként. A saját erejéből küzdötte fel magát az értelmiségiek közé. Pályája során számos elismerést, szakmai kitüntetést kapott, többek között a Szabó Ervin-díjat vagy a Szolnok Díszpolgára címet. Irodalmi műveltsége, pedagógiai jártassága és humánuma azon kiemelkedő szolnoki polgárok közé emeli, akiknek a város mai kultúráját, hagyományait köszönheti.

Ezek is érdekelhetik