Közélet

2016.01.14. 12:29

Cégek: dupla annyi törlés, mint alakulás

Kétszer annyi vállalkozás jutott a törlés sorsára a tavalyi esztendő során Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mint ahány új alakult – derül ki a Feketelista.hu december közepi adatokat összesítő elemzéséből.

Szoljon.hu

Nem egyedi azonban a jászkunsági trend – idén mind a tizenkilenc megyében több céget töröltek, mint amennyit alapítottak. Megyénkben ez konkrétan azt jelenti, hogy a tavalyi esztendő során hétszázharminchárom cégtörlésre háromszázhatvanhét alakítás jutott.
Ez nagyjából ugyanolyan arányt jelent, mint az egy évvel korábbi, a 2014-es állapot. Akkor ugyanis az év tizenkét hónapja során kilencszázötvenkilenc vállalkozás tűnt el a megye gazdaságából, s ötszáztizenhat újat vettek akkor nyilvántartásba.
Országos szinten mindez azt jelenti, hogy egyetlen évben sem töröltek annyi céget a hazai bíróságok, mint idén. Már a december közepi adatok alapján megállapítható ugyanis, hogy 2015-ben 43 ezer 696 társaságot vontak ki a piacról, azaz négy százalékkal többet, mint a megelőző esztendőben. A kevesebb új cégről a szakértők szerint egyértelműen a szigorúbb cégalapítási feltételek tehetnek. A válllakozások számát tekintve azonban az elemzők szerint még így is túlméretezett hazánk cégstruktúrája.

Ezek is érdekelhetik