Közélet

2016.01.23. 12:05

Ciprusi és grúziai misszióra készülnek

Negyvenegy katona katona kezdte meg január 18-án négy hetes felkészítését az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Missziójára (UNFICYP) Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). Ők lesznek a szigeten szolgáló magyar kontingens 39. váltása.

Honvédelem.hu

A felkészülők nagy része már január első napján megérkezett a szolnoki alakulathoz, hogy angol nyelvi oktatáson vegyenek részt. Az MH BTKK-ban a ciprusival párhuzamosan kezdődött meg az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Misszió (EUMM Grúzia) váltóállományának felkészítése is - számol be az eseményről a Honvédelem.hu.

A két misszióra készülők először elméleti foglalkozásokon - hadszíntér, térképészeti- és katonaföldrajzi, nemzetközi hadijogi ismeretek - vettek részt, majd január 21-én békefenntartói lőgyakorlatot hajtottak végre pisztollyal és gépkarabéllyal. (Felvételeink ekkor készültek.)

Február 2-án a kiképzéshez hat szerb katona is csatlakozik, ők Cipruson a magyar kontingens katonáival együtt teljesítenek majd szolgálatot. A szerbek is megkapják a hadszíntér ismereteket, illetve híradó- és járőrfoglalkozásokon vesznek majd részt.

Ezzel egy időben külön felkészítést kapnak a Katonai Rendész Egységbe (Force Military Police Unit - FMPU) készülők, az ő kiképzésüket egy - jelenleg is Cipruson szolgáló - brit katonai rendőr segíti majd. A magyar és szerb katonákból álló alegység – február 8-11. között – az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvi gyakorlóterén hajtja végre a felkészítés zárógyakorlatát.

Ezek is érdekelhetik