Közélet

2016.01.14. 18:43

Egyre csak nő a belvizes terület

A csapadékos, változékony időjárásnak köszönhetően a folyók külföldi vízgyűjtőin több, egymást rövid időn belül követő áradás alakult ki.

Szoljon.hu

A magyar folyószakaszokon ezek az árhullámok utolérték egymást, és helyenként árvízvédelmi fokozatot meghaladó vízszintek alakultak ki. A Közép-Tiszán egyelőre készültségi szint alatt van a folyó vízszintje. Szolnoknál a tetőző vízállás 525 +- 15 centiméterrel várható január 18-án. A Körösökön és a Hortobágy-Berettyón is helyenként fokozati szintet meghaladó árhullámok vonulnak le. A Zagyva-Tarna rendszerben szintén fokozati szinteket meghaladó árhullám alakult ki. A Zagyva Jászteleknél már tetőzött 383 centiméteres vízállással (I. fok 350 cm).

A vízállás ma reggel Jászteleknél már csak 364 cm volt, a folyó valamennyi szakaszon apad. A vízszint emelkedése miatt a Tisza-tó mentén a csatornák torkolati zsilipjeit zárni kellett. A belvízcsatornák vízszintje jelentősen megemelkedett, valamint a területen a felszíni elöntés mértéke megnőtt, így a kiskörei belvízvédelmi szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el az igazgatóság. Továbbra is II. fokú a készültség a karcagi, kisújszállási és kunhegyesi, valamint a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon.
Az érintett területeken  550 hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, már 8200 hektár került víz alá. A legnagyobb elöntések Kunhegyes térségében tapasztalhatók.
Az elmúlt 24 órában a belvíz elvezetése és a csatornák tehermentesítése érdekében 31 stabil szivattyútelep és egy mobil szivattyúállás üzemelt.
Az önkormányzatok közül Alattyán, Tomajmonostora és Fegyvernek I. fokú, míg Pusztamonostor II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el, Kengyel és Törökszentmiklós pedig már megszüntette a belterületen elrendelt készültséget.

Ezek is érdekelhetik