Közélet

2016.01.08. 13:34

Fejlesztik az artmozikat

Erre az elnyert összeg és a város által biztosított 2,5 millió forintos önerő ad lehetőséget.

B. Cs. – J. Zs. – Sz. Zs.

A jászberényi Lehel Film – Színház négy millió forintos támogatást nyert el a pályázati keretből. Tóth József, az üzemeltető Jászkerület Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a mozi két termének hangtechnikai rendszerét újítják fel, illetve az egyik teremben a mozivásznat is megújítják az elnyert összeg, illetve a városi önerő felhasználásával. Összességében tehát öt millió forintot fordítanak a fejlesztésre.A filmszínház teljes felújítását követő, 2013 októberi újranyitása óta a mozitechnikát két ütemben, összességében több mint harmincmillió forintos beruházással cserélték le a legmodernebb berendezésekre. Az épület felújítása és a technikai beruházások előtt éves szinten néhány ezren látogattak el a berényi moziba. Azt követően az első évben mintegy negyvenezer, tavaly pedig mintegy hatvanezer váltottak jegyet.

Martfű eredetileg hatmillió forintot igényelt, elsősorban a tavaly kora nyár óta működő mozija hangtechnikájának kicserélésére. A maximálisan igényelhető összeg bruttó tizenegymillió forint volt, ebből a város végül nettó egymilliót kapott, amihez 340 ezer forint önrészt tett hozzá az önkormányzat. Ebből „csak” az erősítőt és a négy hangfalat tudják kicserélni, amire dr. Papp Antal polgármester szerint nagy szükség volt már.

Az artmozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013 januárjától a hagyományos filmtekercsek helyett a filmforgalmazók már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket. A hálózat fejlesztésére 2011 óta évente százmillió forint áll rendelkezésre, melyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művészmozik pályázhattak.

 

Ezek is érdekelhetik