Közélet

2016.01.15. 07:01

Nehezen indul az év a tűzesetek után

Néhány héttel ezelőtt, a karácsonyi ünnepek idején több olyan eset is történt a Jászságban, amikor egy-egy tűzben teljesen megsemmisültek otthonok. Bár sokan segítettek, az érintettek sorsa azóta sem vált könnyebbé.

Banka Csaba

Szenteste előtt egy nappal égett le a jászszentandrási Miklós Ferenc háza. A lányával élő férfin sok helybéli próbált segíteni rögtön azután, hogy a tűzeset megtörtént. Bútorok, ruhanemű, használati eszközök, a mindennapokhoz szükséges tárgyak egész sora érkezett. Ráadásul az önkormányzatnak is gyorsan sikerült lépnie. Rendkívüli ülésen hozott határozatban döntöttek róla, hogy március végéig ingyenesen használhatják az egyik önkormányzati bérlakást, ahová időközben sikerült is beköltözniük.
– Nagyon jól jött a segítség, hiszen legalább van egy hely, ahol elgondolkodhatok a továbbiakról – mondta akkor is Miklós Ferenc, illetve ismételte ezt meg most is, amikor hogyléte felől érdeklődtünk.

Akkor még nem tudta, hogy lakhatatlanná vált házát egyáltalán újjáépíti vagy sem.
– Mostanra döntöttem, szeretném ismét felhúzni a házat. Nem lehet veszni hagyni, hiszen a kis rokkantnyugdíj mellet a tanya körül megművelt föld ad annyit, hogy – ha nem is luxuskörülmények között – normális módon élhet az ember. Most már csak azt kellene kitalálnom, hogy mindezt miből és hogyan oldom meg. Az biztos, hogy gyorsan kell cselekednem, mert az önkormányzati lakás rezsijét aligha tudom kifizetni hosszútávon. Minden esetre most azon vagyok, hogy minél előbb kiköltözhessünk a lakásból és újrakezdjük az életünket.

Folyamatos, napi szintű házi gondozásban részesült az az idős férfi, akinek jászágói lakóhelye épp szenteste égett le, valószínű egy kályhából kipattant parázs miatt – tudtuk meg Mozsár Lászlóné polgármestertől.
– A mentők természetesen ellátták a ház lakóját, aki nagyobb fizikai sérülések nélkül úszta meg a tűzesetet, de kórházi ellátásra nem szorult. Még aznap este ruhával láttuk el, de a faluban nincs olyan önkormányzati ingatlan, amiben egyik pillanatról a másikra bárkit is elhelyezhetnénk – tette hozzá a település vezetője. – Felvettük a kapcsolatot a szolnoki, Tószegi úton található hajléktalanszállóval, a katasztrófavédelem műveletirányítójának közreműködésével. Sikerült helyet találni számára a megyeszékhelyen, el is vittük oda december 24-én este a bajba jutott idős férfit. Azután sajnos kiderült, hogy bár fizikai sérülései nem voltak, de – talán épp a tűzeset miatt – pszichikai probléma adódott. A menedékhelyről távozott, azóta pedig már a Hetényi Géza Kórház pszichiátriai osztályára került. Nagy valószínűséggel a későbbiekben is folyamatos gondozásban kell részesíteni. Ami biztos, a leégett házba nem tud visszaköltözni.

Nem voltak közeli hozzátartozói

Jászberény határában néhány nappal karácsony előtt teljes egészében leégett egy tanya. A Tőtevényen történt tűzesetnek egy idős férfi esett áldozatául, akit a tűzoltók találtak meg, miután eloltották a lángokat. Szatmári Antalné alpolgármester elmondta, hogy a 88 esztendős férfit naponta látogatták, bevásároltak, tűzifát is vittek számára a tanyagondnoki ellátás részeként. A tűzeset előtt egy nappal is jártak nála. Valószínűleg itt is a kályhából kipattanó parázs okozta a tragédiát. Időközben kiderült, hogy az egyedülálló idős embernek nem voltak közeli hozzátartozói, így temetéséről ezekben a napokban az önkormányzatnak kell intézkednie – tájékoztatott az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik