Közélet

2016.01.05. 14:55

Sikeres volt tavaly a karitász csoport

A Szent Márton Karitászcsoport a Szent Márton-plébánia legaktívabb közössége, mely tavaly számos akcióban vett részt, a legkülönbözőbb módon segítve a helyi lakosokat.

Joó Zs.

Tóthné Barna Mária vezetőtől megtudjuk, a csoport 2010­-ben jött létre azzal a céllal, hogy a városban a szociális háló hiányosságait pótolja. Mára már természetes, hogy a kunszentmártoniak, de más nagyvárosban élők is szívesen bízzák rájuk a számukra fölöslegessé vált, de még jó állapotú ruhaneműiket, bútoraikat, használati tárgyaikat, háztartási gépeiket.
Minden hónapban jó minőségű ruhát osztanak szét a szegények között, alkalmanként 30­40 család él a lehetőséggel. Igény szerint bútort, egyéb használati eszközöket is adnak. Karácsonykor tartós élelmiszerrel láttak el csaknem nyolcvan családot és húsz egyedül élőt. Ennek fedezetét adománygyűjtő akcióik révén biztosítják a karitászosok, de az adományosztáson túl megpróbálkoznak egyfajta szemléletalakító tevékenységgel is.
Országos akcióhoz csatlakozva vetőmagcsomagot adnak évente húsz családnak, tanácsokkal segítik a növények gondozását.
Két éve egy pályázat segítségével és a plébánia hathatós közreműködésével elindítottak egy szociális projektet is, amivel tizenkét, jobbára cigány családot vontak be az öngondoskodást segítő tevékenységbe.
Közülük heten megalakították a Munkás Szent József Szociális Szövetkezetet, ahol szakember útmutatásai alapján végzik a kertészeti tevékenységet. Két éve szintén adomány felhasználásával vásároltak tíz kályhát, melyeket családokhoz helyeztek ki használatra.
Gondoltak a gyermekekre is: a nyári szünet elején minden évben negyven iskolást visznek el kirándulásra. Ezek és az Angyallevél akciók (melyről lapunk is beszámolt már) közelebb hozták és hozzák egymáshoz a segítőket és a megsegítetteket.

Ezek is érdekelhetik